Hava Kargo’da büyük birleşme gerçekleşecek mi?
Geçen hafta Deutsche Bahn, yönetim kurulunu DB Schenker’deki hisselerinin %100’üne varan potansiyel satışına yönelik davayı incelemek ve hazırlamakla görevlendirdi.
Devlete ait Deutsche Bahn bir satış yapmaya karar verirse, spekülasyonlar başladı, olası alıcılar üzerine konuşuluyor.
Almanya’dan Manager Magazin’e göre potansiyel alıcı olarak ortaya çıkan şirketlerden biri Deutsche Post (DP) DHL.
Deutsche Post DHL ve Deutsche Bahn Schenker birleşmesi daha olası görünüyor. Ayrıca Maersk gibi bir devin hava kargo ısrarı bilinmekte. Danimarkalı lojistik firması DSV dünya hava kargo pazarında dördüncü sırada idi. Bu arada İsviçreli Kuehne-Nagel’de önemli bir oyuncu ve o da ikinci sıradaydı.
2020 yılına kadar DHL Global Forwarding, dünyanın en büyük hava kargo forwarding şirketi olarak sıralanırken, DB Schenker üçüncü sırada yer alıyordu.
2021 yılında sıralamalar değişti. DSV ve Kuehne- Nagel, her ikisi de şirket satın almaları yaparak hızla büyüdüler. DSV üçüncü, Kuehne-Nagel birinci sıraya yerleşti.
Ancak Danimarka ve İsviçre merkezli şirketler, birleşik bir DHL/DB Schenker tarafından gölgede bırakılabilir.
2021 rakamlarına göre, birleşik bir DHL ve DB Schenker, K+N‘nin 2,2 milyon tonuna kıyasla 3,5 milyon tonluk hacimlerle dünyanın en büyük hava kargo şirketi olacaktır. Bu elbette sadece bir gösterge, çünkü iki şirketin birleşmesinin çeşitli nedenlerle bazı müşterilerini kaybetmelerine yol açacağına şüphe yok, bu yılki performansı da hesaba katmıyoruz, ancak büyüklüğü hakkında bir fikir veriyoruz.
DSV ayrıca potansiyel devralma adaylarından biridir. Danimarkalı nakliyeci, son yıllarda satın almalar yoluyla hızla büyüdü ve geçmişte , satışa çıkarılması durumunda DB Schenker’e ilgi duyduğunu ifade etmişti.
2021 rakamlarına göre, DSV DB Schenker’i satın alırsa, yıllık yaklaşık 2,5 milyon tonluk hacimlerle hem K+N hem de DHL’i geçerek dünyanın en büyük hava kargo nakliyecisi olacak.
Bizim düşüncemiz iki Alman şirketinin birleşmeye daha yakın olduğunu yönünde. Tabi ki bunlar kişisel tahmin.