Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Hava Kargo Trendleri: Haziran 2024 ve İlk Yarı 2024 İncelemesi

73 / 100

🌍 WorldACD Hava Kargo Trendleri: Haziran 2024 ve İlk Yarı 2024 İncelemesi ✈️📈

2024’te Asya, en yüksek performans gösteren çıkış büyüme pazarlarında baskın durumda. WorldACD tarafından yapılan analiz, yılın ilk yarısında en yüksek performans gösteren orijin alt bölgelerini vurguluyor ve önde gelen pazarlar arasında Orta Asya (+%36), Körfez Bölgesi ve Asya Pasifik’teki çeşitli alt bölgeler yer alıyor.Hava Kargo Trendleri: Haziran 2024 ve İlk Yarı 2024 İncelemesi 6 Eylül 2024

Asya, şu anda dünya genelinde en yüksek çıkış hava kargo büyüme pazarlarına hakim durumda. Haziran ayında en yüksek ihracat tonajı büyüme pozisyonlarının tamamını Asya’daki ülkeler doldurdu ve 2024’ün ilk yarısında en güçlü çıkış büyüme alt bölgelerinin çoğunu oluşturdu.

Hava Kargo Trendleri: Haziran 2024 ve İlk Yarı 2024 İncelemesi 6 Eylül 2024

Haziran ayında Hong Kong, mutlak artışlarla ilgili ülke sıralamasında tekrar en üst sırada yer aldı. Haziran 2023’e kıyasla neredeyse 23 milyon kg’lık (23.000 ton) bir artışla, bir alt bölgeden yıllık %17’lik bir artış gösterdi. Bu artış, sınır ötesi e-ticaret trafiğinde önemli bir büyüme yaşandı. Hong Kong’u, Güneydoğu Çin (+13 milyon kg, +%18), Tayland (+9 milyon kg, +%25), Doğu Çin (+7 milyon kg, +%8) ve Hindistan (+7 milyon kg, +%8) izledi.

Hava Kargo Trendleri: Haziran 2024 ve İlk Yarı 2024 İncelemesi 6 Eylül 2024

Gelen kargo tarafında, Haziran ayında USA Pasifik Devletleri alt bölgesi, toplam artışlarda tekrar ilk sırada yer aldı. Yıllık %16 artışla 13 milyon kilo, ardından BAE (+10 milyon kg, +%17), Almanya (+9 milyon kg, +%13), USA Atlantik Güney (+8 milyon kg, +%8) ve USA Kuzeydoğu (+7 milyon kg, +%11) takip etti.

Hava Kargo Trendleri: Haziran 2024 ve İlk Yarı 2024 İncelemesi 6 Eylül 2024

Tek bir ülke olarak en büyük çıkış büyümesini kaydeden ülke Çin oldu. Haziran ayında 30 milyon kg’lık bir artış kaydetti. 2024’ün ilk yarısında, Çin ve Hong Kong’un birleşik çıkış tonajları, 2023’ün ilk altı ayına kıyasla %24 arttı. Bu, 2024’te yıllık %12 artışın ardından gerçekleşti. Ancak, geçen yılın büyük bir kısmı ikinci yarıda gerçekleştiği için, bu yılın ikinci yarısında yıllık karşılaştırmalar, ilk yarıda görülen büyüme oranlarından daha düşük yüzdeler gösterebilir.

Hava Kargo Trendleri: Haziran 2024 ve İlk Yarı 2024 İncelemesi 6 Eylül 2024

Alt bölge bazında ağırlık artışı: Orta Asya %36 artış kaydetti. 2024’ün ilk yarısında ana küresel orijin alt bölgeleri için ücretlendirilebilir ağırlık artışına bakıldığında, bazı ilginç desenler ve eğilimler ortaya çıkıyor ve bu yılki dünya genelindeki büyümenin büyük ölçüde Asya orijinli noktalardan kaynaklandığını gösteriyor. Yıllık bazda en yüksek yüzde artışı, %36 ile Orta Asya’dan geldi, ardından %31 ile Körfez Bölgesi. Bu bölgelerdeki hava kargo tonajları, Kızıldeniz’deki gemilere yapılan saldırılar nedeniyle sınırlı konteyner gemi kapasitesinden etkilenerek arttı.

Hava Kargo Trendleri: Haziran 2024 ve İlk Yarı 2024 İncelemesi 6 Eylül 2024

Asya’daki diğer güçlü büyüme alt bölgeleri arasında Güney Asya (+%20), Güneydoğu Asya (+%19) ve Kuzeydoğu Asya (+%16) yer alıyor. Ancak 2024’ün ilk yarısında Kuzey Afrika (+%22), Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa (+%22), Güney Afrika (+%17), Avustralya ve Pasifik (+%17) ve Doğu Avrupa (+%12) gibi diğer bölgelerde de güçlü büyüme görüldü.

Mütevazı büyüme kaydeden alt bölgeler arasında Batı Avrupa (+%7), Güney Amerika (+%6), Kanada (+%5), Batı Afrika (+%5) ve ABD (+%3) bulunurken, Orta Afrika, Doğu Afrika ve Orta Amerika daha çok durağan kaldı.

Bu arada, yalnızca birkaç alt bölge H1’de önemli düşüşler kaydetti; en belirgin olanlar Meksika (-%10), Karayipler (-%10) ve Levant & Kafkasya (-%8).

Yarıyıl küresel büyümesi +%12 WorldACD tarafından yapılan tam küresel pazar analizine göre, 2024’ün ilk yarısında dünya genelindeki tonajlar, yıllık %12 artışla, Asya Pasifik orijin bölgesinden %19 yıllık artış ve Orta Doğu & Güney Asya (MESA) orijinlerinden %20 artışla arttı. Afrika (+%8), Avrupa (+%7), Orta & Güney Amerika (CSA, +%5) ve Kuzey Amerika (+%2) daha mütevazı yıllık büyüme gösterdi.

Yüksek hacimli kargo taşımaları tekrar yıllık büyüme yoluna girdi, bu büyüme Ekim ayında yeniden başladı ve o zamandan beri devam etti. Bu, 2022 ve 2023’te sırasıyla -%6 ve -%5’lik tam yıl düşüşlerin ardından geldi.

2024’ün ilk yarısında dünya genelindeki ortalama fiyatlar, 2023’ün ilk yarısındaki seviyelerin %8 altındaydı. Ancak, MESA tek orijin bölgesi olarak yıllık artış (+%27) kaydetti, bu artış büyük ölçüde Kızıldeniz’deki gemilere yapılan saldırılar nedeniyle konteyner gemi taşımacılığındaki aksamalardan kaynaklandı. Ancak, ortalama küresel fiyatlar, Asya Pasifik ve MESA orijin noktalarındaki güçlü fiyat artışları nedeniyle Mayıs’tan bu yana yıllık bazda yeniden pozitif bölgeye yükseldi.

Hava Kargo Trendleri: Haziran 2024 ve İlk Yarı 2024 İncelemesi 6 Eylül 2024

Genel kargo ve özel kargo büyümesi Daha önceki Trendler Özel raporunda belirtildiği gibi, bu yıl ‘genel kargo’ hava kargo tonajlarının büyümesi, ‘özel kargo’ ürünlerinin büyümesini geride bırakıyor. Genel kargo, H1’de yıllık %13 artarken, özel kargo ürünleri %9 arttı.

Bu, son yıllarda özel işlem, ambalajlama, etiketleme ve belgeleme gerektiren hava kargo sevkiyatlarına olan talebin genel kargodan daha fazla arttığı eğilimin tersine dönmesini gösteriyor. Bu değişim, geçen sonbahardan bu yana sınır ötesi e-ticaret trafiğindeki olağanüstü güçlü büyüme nedeniyle, bu tür e-ticaret genellikle özel kargo işleme kategorisinde değil, genel kargo olarak uçuyor.

Özel kargo ürün kategorileri arasında, H1’de dünya genelinde hassas/yüksek teknolojili kargo sevkiyatlarında ve et sevkiyatlarında yıllık %24 artış görüldü. Meyve ve sebze trafiği %8, çiçekler %6, değerli eşyalar ve tehlikeli maddeler sevkiyatları her biri %3 arttı ve pharma/sıcaklık kontrollü (çoğunlukla ilaç) sevkiyatları küçük bir artış (+%1) gördü. Balık ve deniz ürünlerinde ise küçük bir düşüş (-%1), canlı hayvan sevkiyatlarında -%7 ve insan kalıntılarında -%11 düşüş görüldü.

Küresel olarak, özel kargo ürünlerinin toplam pazar içindeki oranı H1’de ortalama %35 oldu. Ancak, kargonun orijin bölgesine göre yapılan analizler, oranlarında ve büyüme oranlarında bazı önemli farklılıklar gösteriyor. Örneğin, Asya Pasifik orijin pazarında genel kargo, pazarın yaklaşık %70’ini oluşturuyor, ancak WorldACD’nin analizine göre bu yıl Asya Pasifik’ten özel kargo büyümesi (%23), genel kargo (%17) büyümesinden daha yüksek. Buna karşılık, MESA orijin pazarında – bu yıl konteyner taşımacılığındaki aksamalardan özellikle etkilendi – genel kargo büyümesi (%28), özel kargo (%7) büyümesini oldukça geride bıraktı.

Kapasite artışı +%4 Mevsimsel dalgalanmalara rağmen, küresel pazarda mevcut hava kargo kapasitesi artmaya devam etti ve Haziran ayında kapasite, Haziran 2023’e göre yaklaşık %4 daha yüksek oldu. Geniş gövdeli yolcu uçaklarının artışı, yolcu uçağı filoları işleten taşıyıcılar tarafından sunulan kargo kapasitesinin oranını hafifçe artırdı, geçen yıl %27’den Haziran 2024’te %28’e çıktı ve entegratörler tarafından işletilen kargo uçaklarında sunulan oran, buna karşılık %14’ten %13’e düştü. Entegratör olmayan tüm kargo hava yolları ve karışık kargo ve yolcu uçakları işleten hava yolları tarafından sunulan oranlar, sırasıyla %10 ve %50’de sabit kaldı.

Taşıyıcı türlerinin ve işlettiği uçak türlerinin performansını incelemek, bu yılın ilk yarısında taşınan tonajlarda, geçen yılın aynı dönemine göre, kargo uçaklarında (+%7) belirgin şekilde daha düşük büyüme gösterirken, yolcu uçaklarıyla taşınan kargo (+%15) ve karışık filolar (+%12) daha güçlü büyüme gösterdi.

Hava Kargo Trendleri: Haziran 2024 ve İlk Yarı 2024 İncelemesi 6 Eylül 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu