64 / 100

Hava kargo tonajları Ekim ayının ilk haftasında önemli ölçüde düştü

WorldACD Market Data’nın son verilerine göre, küresel hava kargo tonajları Ekim ayının ilk haftasında bir önceki haftaya kıyasla önemli ölçüde düşerken, bu düşüşün başlıca nedeni Çin’in 29 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasındaki Ulusal Gün Altın Hafta tatilinin mevsimsel etkisi oldu.

Haftalık analiz

WorldACD verilerinin kapsadığı 400.000’den fazla haftalık işlem baz alındığında, 40. hafta (2-8 Ekim) rakamları bir önceki haftaya kıyasla tonajlarda -%5’lik bir düşüş gösterirken, fiyatlarda -%3’lük bir düşüş kaydedildi. Ancak tonajlardaki haftalık (WoW) düşüş, geçen yılın eşdeğer haftasına kıyasla daha az belirgindi

9’luk bir değişim kaydedilmiştir. Geçen yılki -%9’luk WoW düşüşü, Çin’den giden tonajlardaki -%47’lik düşüşten kaynaklanırken, bu yıl tatil kapanması sırasında -%21’lik daha mütevazı bir WoW düşüşü yaşandı. Ancak geçen yıl bu zamanlarda Çin’deki durum, ülkenin çeşitli bölgelerinin sıfır Covid karantinalarına girip çıkması nedeniyle karmaşıktı.

Bu yıl 39. ve 40. haftalar önceki iki haftayla (2Wo2W) karşılaştırıldığında, toplam tonajlar 37. ve 38. haftalardaki toplamlarına kıyasla %-2 azalırken, dünya çapında oranlar +%2 arttı ve kapasite hafifçe azaldı (-%1).

Bölgesel düzeyde, tonajlardaki (2Wo2W) düşüşler en çok sırasıyla Orta Doğu ve Güney Asya (-%9), Avrupa (-%8) ve Kuzey Amerika’dan (-%6) Asya Pasifik’e gelen akışlarda ve Çin’deki Altın Hafta’nın etkisiyle Asya Pasifik içi (-%8) akışlarda kaydedildi. Çin’e gelen toplam tonajlar 40. haftada +%10 oranında toparlansa da, bu 39. haftadaki -%23’lük düşüşü takip etti.

Diğer yerlerde, Orta Doğu ve Güney Asya’dan Avrupa’ya giden tonajlar 2Wo2W bazında düşerken (-%6), Afrika’dan Avrupa’ya (+%8), Kuzey Amerika ile Orta ve Güney Amerika arasında (her iki yönde +%5) ve Avrupa’dan Orta Doğu ve Güney Asya’ya (+%4) kayda değer artışlar kaydedildi.

Fiyatlandırma tarafında, ortalama küresel fiyatlar 2Wo2W bazında +%2 artarken, en dikkat çekici artışlar Orta Doğu ve Güney Asya’dan Asya Pasifik’e (+%16) ve Asya Pasifik’ten sırasıyla Orta Doğu ve Güney Asya’ya (+%7), Avrupa’ya (+%5) ve Kuzey Amerika’ya (+%5) gerçekleşti. Avrupa çıkışlı Afrika (-%5) ve Asya Pasifik içi (-%4) hatlarda kayda değer düşüşler gözlendi.

Yıldan Yıla Perspektif

Çin’in Ulusal Gün Altın Haftası her yıl aynı zamanda gerçekleştiğinden, güçlü WOW etkileri, bu hafta önceki raporlardakilere oldukça benzer olan yıldan yıla (YoY) karşılaştırma rakamlarında çok daha az görülüyor. Genel küresel pazar geçen yılın bu dönemiyle karşılaştırıldığında, 39. ve 40. haftalarda yüklenebilir ağırlık geçen yılın eşdeğer dönemine kıyasla %-1 azalırken, menşe bölge düzeyinde en dikkat çekici değişiklik Asya Pasifik dışında %+9’luk bir artış oldu. Ancak, önceki raporlara benzer şekilde, Kuzey Amerika (-%13) ve Avrupa (-%9) çıkışlı tonajlarda önemli düşüşler yaşandı. Ayrıca, Afrika menşeli tonajlar hafifçe düşerken (-%1), Orta ve Güney Amerika (+%3) ve Orta Doğu ve Güney Asya (+%2) menşeli tonajlar artmıştır.

Yolcu hava hizmetlerinin pazara geri dönmeye devam etmesiyle toplam kapasite geçen yıla kıyasla +%10 artarken, Asya Pasifik dışı kapasite +%25’lik kayda değer bir artış gösterdi. Orta Doğu ve Güney Asya (+%9), Kuzey Amerika (+%8), Avrupa (+%7) ve Afrika (+%6) çıkışlı diğer önemli yıllık kapasite artışları gözlemlenebilirken, Orta ve Güney Amerika (-%3) çıkışlı bir düşüş kaydedilmiştir.

Dünya genelindeki ortalama fiyatlar, Covid öncesi seviyelerin (Ekim 2019’a kıyasla +%31) önemli ölçüde üzerinde kalmasına rağmen, 40. haftada kilo başına ortalama 2,31 ABD$ ile geçen yıl bu zamanki seviyelerinin -%29 altında seyrediyor.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version