Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre, küresel hava kargo talebinin yavaşlamasıyla birlikte döngüsel büyüme tavanının sona ermesine rağmen, tüm büyük bölgeler Eylül 2017’de hacim artışı yaşadı.
Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından yayınlanan son verilere göre, Eylül 2017‘deki global hava kargo piyasaları, 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,2 arttı.
Hava Kargo Türkiye ‘de Eylül artışı yüzde 21 oldu. Sıralamada büyük bir değişiklik yok. ASAV‘ın yarattığı fark listede görünüyor. DSV – DGF – CEVA -ATILIM sıralanmış. Pazarda çıta yükseldi. ilk 10 acenta pazarın yarısına sahip. Talep artışı büyüklerden yana. İlk 10 acenta arasına girebilmeniz için ayda 600 ton kargo taşımanız gerekiyor artık.
IATA figürlerine göre bu büyüme son beş ayda görülen en düşük artış olmasına rağmen yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 4,4’ten daha yüksek oldu.
Kargo kapasitesi, geçen yılın eylül ayına kıyasla yüzde 3,9 oranında, talep büyümesinin yarısından da az oranda gerçekleşti. Bu, sektörün doluluk oranları , getiriler ve mali performansı için olumlu.
Sektörün yüzde 7,5’lik büyüme tahminleri önemli bir yukarı yönlü potansiyele işaret ediyor.
Hava kargo talebi Eylül ayında yüzde 9,2 oranında artarken, önceki aylara göre daha yavaş, ancak talebin arttığına dair işaretler var.
Bölgesel olarak, hava kargo büyümesinde yavaşlamaların görülmesine rağmen yıl bazında artışlar kaydedildi:
• Asya-Pasifik havayolları, bölgedeki kapasite Eylül ayında yüzde 5,3 artarken kargo talebi yüzde 9,3 arttı.
• Kuzey Amerikalı taşıyıcılar, ay boyunca kargo hacimlerinde % 7,4’lük bir artış kaydetti; kapasite artışı yüzde 1,4 oranında arttı.
• Avrupa havayolları, Eylül 2017’de navlun talebinde yüzde 10,3 oranında bir artış ve yüzde 5,6 kapasite artışı kaydedildi.
• Orta Doğu taşıyıcılarının navlun hacmi yıllık bazda% 8,9 artarken, kapasite% 2,6 arttı. Eylül ayı rakamlar bir önceki aya göre yavaşladı.
• Latin Amerika havayollarının% 7,6’lık talep artışı ve 2016 yılının aynı dönemine göre kapasitesi % 5,9 arttı. Uluslararası yük miktarları% 8,6 artarak beş yıllık ortalama% 0,1’in oldukça üzerine çıktı ve ekonomik bir toparlanma sinyali verdi.
• Afrika‘daki taşıyıcılar en büyük talep artışı yüzde 17,7 ile yakaladı. IATA, yavaşlamanın yanı sıra, yüzde 8,9’luk beş yıllık ortalama büyüme hızının iki katından fazla. Yılın ilk sekiz ayında% 67 oranında artan Asya’ya olan ticaret hattında çok güçlü bir büyüme talebi Afrika pazarına güç katıyor.