En riskli Afrika ve Asya, en güvenli Avrupa

 

Son zamanlarda Asya’da artan uçak kazalarına geçtiğimiz günlerde Tayvan’da bir yenisi eklenmişti. Yeni bir araştırmaya göre, uçmanın en riskli olduğu yerler Asya ve Afrika kıtaları.

2014, havayolu taşımacılığı açısından en zor yıllardan biri oldu. Uçak felaketleriyle geçen seneye, geçtiğimiz günlerde Tayvan’da nehire düşen TransAsia Havayolları’na ait yolcu uçağı da eklendi. Uçak kazalarının artmasının ardından yapılan araştırmalar bölgelere göre risk oranlarını ortaya koydu.

Yüzde 23’ü Afrika’da

İstatistiklere göre uçmanın en riskli olduğu yerler, Asya ve Afrika kıtaları. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin hazırladığı raporda 2003’den bu yana en riskli bölge, 94 uçak kazası ile Afrika kıtası olarak veriliyor. Afrika, uçak kazalarının yüzde 23’ünün yaşandığı yer olarak belirtiliyor.

İkinci sırada ise yüzde 18 kaza oranı ile Asya kıtası bulunuyor. Asya’nın ardından yüzde 13 risk oranı ile Güney Amerika geliyor. Risk oranı en düşük olan bölge ise yüzde 3 oranı ile Avrupa. Araştırma, Asya kıtasının Japonya dışında kalan bölgelerinde uçan pilotların daha tecrübesiz olduğunu ve havayolu şirketlerinin kendilerini geliştiremediğini vurguluyor.

AirLineRatings.com’un raporuna göre, Afgan Kam Havayolları ve Nepal Havayolları, Kazakistan’ait SCAT Havayolları ve Nepal bazlı Tara Havayolları dünyanın en tehlikeli havayolları arasında gösteriliyor. Uçak istatistikleri uzmanı Profesör Arnold Barnett, uçakta ölme ihtimalini 6.3 milyonda bir olarak açıklarken bu durumun Afrika’da milyonda bire kadar yükselebileceğini vurguluyor ve yolcuları bilmedikleri havayoluyla seyahat etmemeleri konusunda uyarıyor.

Pilotlar yeniden eğitilecek

Tayland’da TransAsia uçağının kalkıştan kısa bir süre sonra nehre düşmesinin ardından havayolları şirketi pilotlarını yeniden eğitme kararı aldı. 71 pilotun eğitileceği duyurulurken, programın başlaması nedeniyle dün 90 sefer iptal edildi. 58 kişinin bulunduğu uçağın enkazından 40 ceset çıkarılırken 15 kişi kurtulmuştu. 3 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

 

ulasimonline

Share.

Comments are closed.

Exit mobile version