76 / 100

E-İhracatta iadeler şirketleri zora sokuyor

Gümrük Müşavirliği ve dış ticaret yazılım çözümlerinde başarılı işlere imza atan lojistik şirketi Genel Müdürü Onur Tekin, E-İhracatta ortalama lojistik maliyetlerinin yaklaşık eşya bedeline oranı %30’larda olduğunu, İade sürecinde %30 maliyet oranı baz alınsa da, zaman zaman eşyayı iade getirmemek bile daha avantajlı hale gelebildiğini söyledi.

Gümrük Müşavirliği ve dış ticaret yazılım çözümlerinde yaptıkları başarılı işlerle adından söz ettiren Asset Worldwide Express Genel Müdürü Onur Tekin, E-İhracatta ortalama lojistik maliyetlerinin yaklaşık eşya bedeline oranı %30’larda olduğunu, İade sürecinde de aynı %30 maliyet oranı baz alınsa da, zaman zaman eşyayı iade getirmemek bile daha avantajlı hale gelebildiğini söyledi.

“Ürün iadeleri normaldir, müşteri deneyimi ve marka değeri için önemlidir.”

Tüketiciler E-İhracat pazaryerleri ve şirket sitelerinden satın aldıkları ürünleri beğenmediği, fotoğraf ve açıklamaları ile uyuşmadığı, beklentiyi karşılamadığı, teslimatı geciktiği veya hasarlı teslim edildiği gibi gerekçelerle iade edebilmekte olduğunu belirten Onur Tekin, “Burada e-ihracatı gerçekleştiren şirkete Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun çerçevesinde sorumlulukları dışında da süreç ve maliyet verimliliği açısından yapılması gerekenler bulunmaktadır.

İade yönetiminde ürünün iadeye uygun olmayan ürünler veya koşullu bir şekilde iadesi kabul edilecekler yönünden değerlendirilmesi dışında, Ürünün ayıplı gelmesi ve sipariş edilenden farklı bir ürünün geri gönderilmesi gibi problemler sıklıkla tespit edilmektedir. Bu sorunların tespiti ve iade ödemelerinin düzgün, kanıtlı bir şekilde yapılması suistimallerin de önüne geçilmesini sağlamaktadır” diye konuştu.

Entegre Yazılım Çözümleri

Tekin, Tam da bu noktada e-ticaret ve e-ihracat süreçlerinin yönetilmesinin kalbi diyebileceğimiz yazılım çözümleri gereksinimi görülmekte olduğunu belirterek, “Şirketlerin gönderim süreçleri dışındaki iade süreçlerinde de uluslararası kargo taşımacılığı şirketi ile entegre çözümler üretmesini zorunlu kılmaktadır. Bu çerçevede Asset Optimus yazılım çözümlerimize her geçen gün yeni bir entegrasyon geliştirip, “Ölçemediğimiz değerleri yönetemeyiz” mottosundan yola çıkarak, müşterilerimizin süreçlerini, maliyetlerini KPI’larına uygun olarak yönetilmesi için detaylı ölçümlüyor, geliştirmeler yapıyor ve tespitler sunuyoruz” dedi.

GÜMRÜK MEVZUATINDA “GERI GELEN EŞYA” DÜZENLEMELERI

Eşyanın Geri Gelen Eşya yükümlerinden faydalanması bazı süre ve koşullara bağlı olduğunu hatırlatan Onur Tekin, “Fiili İhracat tarihi itibariyle 3 yıl içerisinde eşyanız geri gelen eşya hükmünde geri getirilebilir. Eşyanın geri gelen eşya hükmünde vergi ödemeden gelmesi, eşyanın ihracı sırasında durum ve niteliğini koruyor olması ve ayniyat tespiti koşullarına bağlıdır. Yani ihracatta giden eşya ile geri geldiği beyan edilen eşyanın, GTİP, eşya kıymeti, eşyanın kg, eşyanın menşei vs… uyumu gerekmekte olup, İhracatta GTİP tespitine kg detaylarına dikkat edilmemesinden kaynaklı sorunlar göze çarpmakta olup, özellikle bu konu başka bir uzmanlık gerektirmektedir” ifadelerini kullandı. 

E-İhracatta KDV İadesi

Tekin, Geri gelen eşyanın ithalatında vergi muafiyeti uygulanması için yerine getirilmesi gereken başka bir koşul daha olduğunu söyleyerek, “Eşyanın ihracatı nedeniyle yararlandığınız hak ve menfaatleri iade ettiğinizi belgelendirmeniz ve gümrük beyannamesi ekinde bu belgelere yer vermeniz gerekir. E-ihracat sonrasında KDV’nin iade alınması veya mahsup edilmesi gibi durumlarda yararlanılan hak ve menfaatin iade edildiğinin veya hiç alınmadığının tespiti,  BGB (Basitleştirilmiş Gümrük Beyanı) kalemi bazında aynı ayniyat sürecinde olduğu gibi bu belgelere yer verilmesi gerekmektedir. Bu arada perakende sektöründe gümrük müşavirliği alanında açık ara pazar lideriyiz. Burada mevcut verileri analiz ettiğimizde;

E-İhracatta ortalama lojistik maliyetlerinin yaklaşık eşya bedeline oranı %30’larda gözükmektedir. Burada eşya cinsi bazında değişiklikler gözükmekte olup, belirleyicilerin başında eşya bedeli, kg ve hacmi vs. öne çıkmaktadır. İade sürecinde de aynı %30 maliyet oranı bile baz alınsa da, maalesef zaman zaman eşyayı iade getirmemek bile daha avantajlı hale gelebilmekte” dedi.

EŞYANIN KONSOLIDASYONU

Genel Müdür Onur Tekin, Yurtdışı depo yatırımlarımızın önemli sebeplerinden birisi eşya dağıtımı organizasyonu dışında, geri gelen eşyaların toplanması, etiket ambalaj ve elleçlenmesi, tekrar satışı veya konsolide bir şekilde geri getirilmesi olduğunu belirterek, “Sonuç olarak E-İhracatta iade yönetimi başta Gümrük ve Maliye mevzuatları olmak üzere, yazılım, depo yönetimi ve lojistik süreçlerini kapsayan biraz karmaşık olan bir süreçtir. Asset Worldwide Express olarak bu saydığımız alanlarda son derece donanımlı uzmanlarımızla, e-ihracat iade lojistiğinde pazar lideri olmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Asset Global Logistic Integration Hakkında:

21 yıllık deneyimiyle entegre lojistik hizmetleri sunan Asset Lojistik A.Ş. Türkiye’nin önde gelen holdinglerine, hazır giyim, kozmetik, otomotiv, perakende, ilaç ve kimya sanayicileri yanı sıra yabancı sermayeli bir çok dünya markasına hizmet vermektedir.

Merkezi İstanbul’da bulunan, İzmir, Mersin ve Bursa’da Bölge Müdürlükleri, Yalova, İskenderun, Gaziantep, Çerkezköy, Çanakkale ve İzmit’te Operasyon Birimleri ile Türkiye’nin tüm ana gümrük ve limanlarında 500’e yakın personeliyle hizmet vermektedir.

Asset Global Logistic Integration, lojistiğin her alanında faaliyet gösteren ve 21 yıllık deneyimiyle entegre lojistik çözümler sunan bir global lojistik markası olup, Gümrük Müşavirliği dışında;

Hızlı Kurye Taşımacılığı, Havayolu Taşımacılığı, Denizyolu Taşımacılığı, Karayolu Taşımacılığı, Kargo Sigortacılığı alanlarında gelişimini sürdürmektedir.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version