DİSİPLİN
Herhangi bir konuda başarılı olmak için nelere ihtiyacımız vardır diye sorsak, ve çeşitli cevaplar alsak, ilk bakışta aldığımız cevaplardan en doğrusunun “bilgi, deneyim ve azim” olduğuna hükmederiz.
Gerçekten de bu çok isabetli bir tespittir; Ancak başarılı olmak istediğimiz konuya bağlı olarak başka şeylere de ihtiyacımız vardır. Mesela her hangi bir spor dalında başarılı olmak için sadece bilgi, deneyim ve azim yeterli olmayabilir. Fiziki özelliklerimizde gelişme gerekiyorsa bu konuda çeşitli egzersizler, antrenmanlar yapmamız gelişim için mutlaka gereklidir.
Başarıya giden yoldaki en önemli unsur disiplinli çalışmadır. Düzensiz, bilimsel altyapısı olmayan, programsız veya dağınık çalışma tarzı başarılı olma ihtimalimizi azaltır. Disiplin kavramı, uzun yıllara dayanan bilgi birikimi ve deneyimler sonucunda kendini ispat etmiş, kabul görmüş net bilgilerin, kuralların, yol ve yordamların, yöntemlerin benimsenmesi, ve başarılı olabilmek için bunların itina ile ve belirlenmiş bir program dahilinde aksatılmadan uygulanmasını öngörür.
Zaten yanlış bilgilere dayalı, bilimsel altyapısı olmayan, doğruluğu ispatlanmamış, tesadüfen belirlenecek kurallarla, her hangi bir konu ya da branşta ne kadar itinalı ve azimli bir şekilde çalışırsak çalışalım, sonunda başarılı olma şansımız çok düşük, ya da sıfır olacaktır.
Disiplin kavramını, sadece düzenli ve planlı çalışma veya davranma programına uymak olarak ele alırsak yanılmış oluruz. Herhangi bir zümre veya bilinç tarafından belirli kuralların net olarak konulduğu, ve bu kuralların harfi harfine uygulandığı bir ortamda, görünüşte sıkı bir disiplin varmış gibi düşünebiliriz. Ancak orada “disiplin” in varlığı veya yokluğu, o ortamda uygulanan sistemin hangi bilimsel doğrular bazında yürüdüğü gerçeği dikkate alındığında ortaya çıkacak bir durumdur.
DİSİPLİN, BİLİMSEL ALTYAPININ KULLANILMASI KONUSUNDA TAVİZSİZ ,İTİNALI VE DERLİ TOPLU OLMA HALİDİR……
Tuncer Yıldırımgeç