Çin ekonomisindeki yavaşlama; sanayi üretimi, yatırım ve perakende satışlardaki beklenmedik hız kesintisiyle politika yapıcıların parasal genişlemeye isteksizliğini test ederek derinleşiyor.
Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan verilere göre fabrika üretimi Nisan’da bir önceki yıla göre yüzde 8,7; sabit getirili varlık yatırımları, yılın ilk dört ayında yüzde 17,3; perakende satışlar ise Nisan’da yüzde 11,9 arttı. Fabrika üretimi büyümesi Nisan’da bir önceki aya göre yüzde 8,8 arttı. Bu oran 2009’dan bu yana kaydedilen en düşük oran oldu. Perakende satışlardaki yüzde 11,9’lik artış Bloomberg analistlerinin medyan tahmin değeri olan yüzde 12,2’nin altında; sabit getirili varlık yatırımlarındaki yüzde 17,3’lik artış ise tahmin değeri olan yüzde 17,7’nin altında gerçekleşti.
Bu veriler Çin’in yüzde 7,5’lik yıl sonu büyüme hedefine ulaşamama riskini artırıyor. Çin’de liderler kredi patlaması ve hava kirliliğini dizginlemeye çalışırken, Cumhurbaşkanı , geçtiğimiz hafta ülkenin “yeni normal” büyüme hızına adapte olması gerektiğini ifade etmişti.
Durumu değerlendiren analistler, Çin’in büyüme hedefine ulaşması için para politikasında önemli genişlemeler yapması gerektiğini savunuyor. Analistlere göre Çin, bu yıl %7,3 ile 1990 yılından beri en düşük büyüme oranını kaydedecek.
Kaynak:Bloomberg web sitesinden Türkçeye tercüme edilmiştir.
Yayınlayan:Ekonomi Bakanlığı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü