Bursa, havacılıkta büyüyor
Bursa kümelenmeye odaklandığı uzay, havacılık ve savunma alanlarında ihracatını 2 yılda 4 kat artırarak 7.3 milyon dolara çıkardı. Kent, Türkiye’nin savunma sanayi ihtiyaçlarının yüzde 75’ini karşılamaya talip.
Savunma ve havacılık sanayinde hedef büyüten Bursalı üreticilerin ihracatı her yıl katlanarak artıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; 2012 yılında 1 milyon 839 bin dolarlık ihracat yapan Bursalı üreticinin ihracat rakamı 2013 yılında 4 milyon 842 bin dolara, 2014 yılında ise 7 milyon 331 bin dolara ulaştı.
Diğer yandan Bursa’nın uzay, savunma ve havacılık kümelenmesi çalışmalarıyla ‘rol model’ olması için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) liderliğinde başlatılan süreç yeni açılımlarla devam ediyor. Bursa’yı uzay, havacılık ve savunma alanlarında Türkiye’de marka yapmayı hedefl ediklerini söyleyen BTSO Uzay Havacılık ve Savunma Kümelenmesi’nden (UHS) sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, “BTSO UHS üyeleri Bursa için yeni projelere imza atıyor. Kümelenmemizin çalışmaları şehir ekonomisine değer katacak” dedi.
BTSO UHS Kümelenmesi Lideri Mustafa Hatipoğlu, dünyada bir yıl içinde bin sivil uçağın satıldığını kaydetti. Boeing, Airbus gibi büyük havacılık firmalarının siparişleri 7-8 yılda ancak karşılayabildiğini ileri süren Hatipoğlu, “Asya-Pasifik Bölgesi, 2025 yılına kadar yolcu ve yük taşımacılığında Kuzey Amerika-Atlantik Uçuş Bölgesi’ni geçecek. Türkiye havacılık sektörü 2016 yılına kadar 8 milyar dolar ciro ve 2 milyar dolar ihracat yapmayı hedefl iyor. Bursa hali hazırda mevcut kapasitesi ile savunma sanayisinin yüzde 75’inin ihtiyacını karşılayabilecek güce sahiptir” ifadesini kullandı.
‘Firmalar büyük başarılara imza atacak güçte’
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’yı raylı sistemler alanında önemli bir merkez haline getirdiklerini vurgulayarak, kentteki firmaların raylı sistem araçları ve havacılık alanında büyük başarılara imza atacak güce sahip olduğunu belirtti. Bursa’da yerli üretimin artırılması gerektiğini kaydeden Altepe, “Havacılıkta zaman kaybettik. Bu alanda da önemli başarılara imza atılabilir” dedi.
Firmalar kapasite artırımına gidiyor
•Çoşkunöz Holding: Coşkunöz Savunma Havacılık şirketinin yabancı ortağı KMWE’nin hisselerinin tamamını satın alarak, yoluna yalnız devam etme kararı aldı. Holding, havacılık ile ilgili hassas işleme ve montaj işleri dışında değişik alanlarda özel takım, sac parça birleştirme ve savunma sanayisine yönelik işlerin ciroda önemli bir yer tutmaya başlaması üzerine ilave yatırımları gündemine aldı.
•Yepsan Group: TAI-TUSAŞ’ın sac şekillendirme alanındaki tek yetkili stratejik üretim ortağı olan Yepsan Group bünyesindeki Yepsan Savunma ve Havacılık, Bursa’nın ardından Başkent OSB’de devreye aldığı ikinci tesisi ile sektörün önemli tedarikçilerinden oldu.
•Ünver Group: OTOKAR ve FNSS vasıtasıyla savunma sanayine yönelik tank parçası üretiyor. Plaskar: Koltuk kolçağı üretimi ile havacılık sektörüne adım attı. Pilot taşıt koltukları, Rusya’ya kurduğu montaj fabrikası ve Almanya ile Fas’taki satış temsilciliği ile başlattığı yurtdışı açılımını savunma sanayi ile sürdürüyor.
•Akbaş Holding: Silahlı Kuvvetler’in cari ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik faaliyetlerinin yanı sıra savunma sanayinin geliştirilmesi ve silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu projelerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
•MFK Makina: Havacılık sektöründe Boeing firması için seri parça üretimi yapıyor.
•Omtek Otomotiv: İthalata dayalı balistik yelek, zırh ve kask gibi ürünlerin Ar-Ge çalışmasını tamamlayan firma savunma sanayinde de önemli bir oyunca olma hedefi doğrultusunda tesis yatırımına hazırlanıyor.
ulaşımonine