Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi Ocak ayında iki yeni eseri okurla buluşturuyor. “RNA Dünyasından Yaşam” RNA dünyasının sınırlarını irdelerken, “Neden E=mc2ve Bu Bizi Neden İlgilendirir?” kitabı ise Einstein’ın uzay ve zaman kuramını basit bir biçimde anlatarak, modern fizikçilerin doğa hakkında neler düşündüklerinin ve yaşamlarımızı değiştiren kuramları nasıl inşa ettiklerinin anlaşılmasını sağlıyor.
Biyolojik atalarımızı hiç görmemiş olsak da, evrim biyologlarının çoğu artık onları tahayyül edebileceğimize inanıyor. RNA Dünyasından Yaşam, yok olan bu atalarımızın bundan uzun zaman önce, tam da işleyişlerinin bizimkilere yakından benzemeye başladığı bir zamandaki portrelerini çizmeye çalışıyor. Yaşamı ve yaşamın dünyadaki geçmişini merak eden okurların seveceği kitap, erken dönem akrabalarımız ile bizler arasındaki farkı ortaya koymayı amaçlıyor. RNA Dünyasından Yaşam, Colorado Üniversitesi Moleküler, Hücresel ve Gelişimsel Biyoloji Bölümü’nde emekli öğretim üyesi olan Prof. Michael Yarus tarafından kaleme alındı.
Brian Cox ve Jeff Forshaw imzalı, Neden E=mc2 ve Bu Bizi Neden İlgilendirir? kitabı, modern fiziğin temellerini atan Einstein’ın bir uzay ve zaman modeli kurarak bize yıldızların nasıl parladığını anlamanın yolunu açtığını anlatıyor. Cox ve Forshaw’un amacı, Einstein’ın uzay ve zaman kuramını mümkün olan en basit biçimde anlatmak. Ama bununla yetinmeyip kuramın engin güzelliğini sergilemek ve böylece modern fizikçilerin doğa hakkında neler düşündüklerinin ve yaşamlarımızı değiştiren kuramları nasıl inşa ettiklerinin anlaşılmasını sağlamak.
Kitabın ilerleyen sayfalarında, nesnelerin yüksek hızlarda hareket ettiğinde uzay ve zamana ilişkin sağduyuya dayalı fikirlerimizin nasıl çöktüğüne şahit olacaksınız. Yıldızlar neden parlar? Nükleer enerji neden kömür ya da petrolden çok daha verimlidir? Kütle nedir? Bu sorular bizi modern parçacık fiziği dünyasına, CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’na ve kütlenin tam da kökeninin açıklanmasına yol açabilecek olan Higgs parçacığının arayışına götürecek.
Prof. Brian Cox, Manchester Üniversitesi’nde ve CERN’de parçacık fizikçisi olarak çalışmaktadır. Bilimsel konularda yazdığı popüler kitaplar ve yaptığı televizyon programlarıyla tanınan bir bilimcidir. Andrew Cohen ile birlikte bir dizi popüler bilim kitabı yazmıştır: Human Universe (2015), Wonders of the Solar System (2010), How The Universe Will End (2012).
Prof. Jeff Forshaw, Manchester Üniversitesi’nde teorik fizikçidir. Kitap çalışmaları arasında şunlar sayılabilir: Brian E. Cox ile birlikte The Quantum Universe (2011), Gravin Smith ile birlikte Dynamics and Relativity (2009), Douglas Ross ile birlikte Quantum Chromodynamics and the Pomeron (1997).