Boeing, FIRST Scandinavia ve Bilim Kahramanları Derneği, “Newton Gezici Bilim Atölyesi Projesi”nin Türkiye lansmanını yaptı
- Boeing, FIRST Scandinavia ve Bilim Kahramanları Derneği tarafından hayata geçirilen “Newton Gezici Bilim Atölyesi Projesi”nin açılışı İstanbul’da yapıldı.
- Newton Gezici Bilim Atölyesi, İstanbul’dan başlayarak Anadolu’nun farklı şehirlerindeki liseleri kapsayan bir tura çıkacak.
- Bu projeyle, 13-16 yaşları arasındaki öğrenciler, bir yandan 21. yüzyıl becerilerini geliştirip STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitimi ile eğlenirken, diğer yandan havacılığa ilişkin temel bilimsel ve matematiksel prensipleri öğrenecek.
“Newton Gezici Bilim Atölyesi Projesi”nin açılış töreni; öğretmenler ve öğrencilerin yanı sıra Millî Eğitim Bakanlığı, Boeing, FIRST Scandinavia ve Bilim Kahramanları Derneği temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’un Avcılar içesindeki Süleyman Nazif Anadolu Lisesi’nde gerçekleşti. Newton Gezici Bilim Atölyesi, proje boyunca Türkiye’nin farklı şehirlerindeki eğitim merkezlerini gezerek, lise öğrencilerini havacılık odaklı STEM eğitimi ile tanıştıracak.
Newton Gezici Bilim Atölyesi, ilk durağı olan İstanbul’un Avcılar ilçesinde 28 Nisan-17 Haziran 2022 tarihleri arasında, Newton Eğitim Ekibi gözetiminde yaklaşık 1000 öğrenci tarafından ziyaret edilecek.
Boeing, Türkiye’nin hızla büyüyen havacılık sektöründe ihtiyaç duyulan stratejik becerilerin geliştirilmesini desteklemek amacıyla, FIRST Scandinavia ve Bilim Kahramanları Derneği işbirliği ile Newton havacılık odaklı STEM eğitimi konseptini Türkiye’ye getirdi. Newton Gezici Bilim Atölyesi Projesi, Türk havacılık sektörünün uzun vadeli büyümesini ve rekabetçiliğini hedefleyen Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı’nın Nitelikli İnsan Kaynağını güçlendirme alanındaki yatırımlarından birini oluşturuyor.
Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın, “Başarısı kanıtlanmış Newton eğitim konseptini proje ortaklarımızla birlikte Türkiye’ye getirmenin gururunu yaşıyoruz. Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı doğrultusunda geleceğin havacılık profesyonellerine yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bu projedeki ortaklarımız FIRST Scandinavia ve Bilim Kahramanları Derneği’ne, destekleri için Millî Eğitim Bakanlığı’na teşekkür ederiz. Türkiye’nin havacılık sektörünün geleceğine olan inancımızı yansıtan Newton Gezici Bilim Atölyesi Projesi’nin uygulamalı STEM eğitimi ve havacılığa yönelik öğrenme deneyimleriyle genç nesillere ilham vermesini ve gençlerimizi havacılık alanında kariyer yapma doğrultusunda cesaretlendirmesini hedefliyoruz.” dedi.
FIRST Scandinavia Genel Müdürü Stian Elstad, “Bu projedeki önemli ortaklarımızla birlikte Newton öğrenme deneyimini Türkiye’ye getirmenin heyecanını yaşıyoruz. Newton Gezici Bilim Atölyesi, ziyaretçi öğrenci ve öğretmenlere STEM öğrenme modeline yönelik merak, motivasyon ve heves uyandıracak yeni eğitim program ve yöntemleri sunacak. Türkiye’nin farklı bölgelerine ulaşmamıza imkân sağlayacak bu projeden edineceğimiz tecrübeyle gelecekte yeni Newton Bilim Atölyeleri kurmak istiyoruz. Türkiye’de sanayi ve devletle birlikte çalışarak öğretmenlere, genç nesillere daha fazla STEM öğrenme deneyimi sunmayı arzuluyoruz. Bilgi, sistem ve eğitim programlarının sınırları aşarak paylaşılmasının önemine inanıyoruz ve Türkiye’yi Newton ağına katmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” dedi.
Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir, “Bilim Kahramanları Derneği, kurulduğundan bu yana çocukları ve gençleri erken yaşlardan itibaren bilim ve STEM alanları ile tanıştırıyor. Bilimin, gelecek için tek umut kaynağı olduğuna inanıyoruz. Newton Gezici Bilim Atölyesi, 13-16 yaşları arasındaki gençlerin hem havacılık odaklı benzersiz STEM deneyimleri ile tanışmasını sağlayan hem de eğlenceli ve ilham veren bir ortamda takım çalışmasını teşvik eden harika bir girişim. Bu projenin gençlerimize havacılık alanında bir kariyer sahibi olmaları için ilham vereceğine inanıyoruz. Newton Gezici Bilim Atölyesi Projesi’ni Boeing ve FIRST Scandinavia işbirliği ile Türkiye’de uygulamanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz.” dedi.
Standart okul müfredatlarına dayanan ve Türk eğitim sistemine uyumlu hale getirilen Newton Gezici Bilim Atölyesi’nin içeriği, öğrencileri matematiksel hesaplama ve navigasyon kavramlarıyla tanıştıracak modüllere odaklanıyor. Newton Gezici Bilim Atölyesi’nde öğrenciler, zaman, hız ve mesafenin yanı sıra uçuş ve navigasyona ilişkin temel bilimsel ve matematiksel prensipleri öğrenecek. Bu sayede, öğrencilerin STEM konularına ilişkin kavrayışları artacak. Atölyede ayrıca, ekip çalışması, yaratıcılık ve iletişim gibi 21. yüzyıl becerilerine odaklanılacak ve öğrencilerin gerçek hayattaki havacılık sorunları yoluyla teori ile pratik arasında bağlantı kurmaları sağlanacak.
Proje kapsamında, birleştiklerinde 70 m2 genişliğinde bir sınıfa dönüşen iki konteynırdan oluşan atölyeyi ziyaret edecek öğrenciler, keşfe dayalı bir yolla ve uygulamalı olarak STEM eğitimi deneyimleyecek.
Sektör ortakları, okullar ve öğretmenler ile işbirliği içinde çalışan FIRST Scandinavia, ilk Newton Bilim Atölyesi’ni 2007 yılında kurdu. Hızla büyüyen proje kapsamında Norveç, İskoçya, Danimarka, Polonya, Fransa ve İspanya’daki çeşitli okullarda bulunan 40’tan fazla Newton Bilim Atölyesi’yle şimdiye kadar 316.000 öğrenciye ulaşıldı.
Türkiye’de Boeing
Dünyanın en büyük havacılık şirketi olan Boeing, Türkiye’de uzun yıllara dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Boeing, küresel bir tedarikçi üssünün kabiliyetlerini küresel ölçekte ekonomik fayda yaratmak, sürdürülebilirlik ve toplumsal etki için kullanmaktadır. Boeing ekipleri, geleceğe yönelik yenilikler geliştirmeyi ve şirketin temel değerleri olan güvenlik, kalite ve dürüstlüğü yaşatmayı hedeflemektedir.
Türkiye’deki iş birlikleri ve ortaklıklarıyla büyüyen Boeing, Türkiye’nin hızla gelişen havacılık sektörünü geçmişten bugüne desteklemiştir. Boeing, Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda, Türk havacılık sektörünü küresel bir oyuncu haline getirme amacıyla, 2017 yılında Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı’nı hayata geçirmiştir. Sanayi, Teknoloji, Servis-Bakım ve Nitelikli İnsan Gücü olmak üzere dört ayaktan oluşan Milli Havacılık Planı, Boeing ile Türkiye arasındaki ilişkiyi stratejik bir ortaklığa taşımış ve Boeing’in Türkiye’de, Türkiye ile birlikte büyümesi için iş birliği çerçevesini oluşturmuştur.
Newton Konsepti
Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan FIRST Scandinavia tarafından geliştirilen Newton konsepti, öğretmenler, akademik kurumlar ve şirketlerle işbirliği içerisinde uygulanmaktadır. Her biri tam donanımlı, ilham veren ve yüksek kalitede eğitime odaklanan bir STEM sınıfı olan Newton Atölyelerinde, mümkün olduğunca çok sayıda öğrenciye iyi bir deneyim ve bilim konularında yeterlilik hissi verilmesi amaçlanmaktadır. Norveç, Fransa, Danimarka, İskoçya, İspanya ve Polonya’da 40’ın üzerinde Newton Bilim Atölyesi kurulurken, bu konsept, Boeing işbirliğiyle uluslararası düzeyde uygulamaya konulmuştur. Türkiye’dekiyle birlikte toplamda üç Newton Gezici Bilim Atölyesi bulunmaktadır. Bunlardan biri Kuzey Norveç’te bulunurken, diğeri Avrupa’yı gezmektedir.
Boeing’le Ortaklık
Boeing ve FIRST Scandinavia, yenilikçi STEM eğitimini Avrupa çapında genişletmek amacıyla 2018 yılında ortaklık kurdu. 5 milyon Euro değerindeki bu çok yıllık yatırımla, Avrupa’da ilk ve ortaokullara yüksek kalitede deneyimsel STEM eğitimi ulaştırılması hedefleniyor. Bu ortaklık kapsamında, Newton Bilim Atölyelerinin yanı sıra uçuş simülatörleri ile öğrencilere STEM kavramlarının öğretildiği yerleşik sınıflar olan Boeing Newton Uçuş Akademileri altı ülkede uygulamaya kondu. Bu yatırım, ayrıca, öğretmenlerin Newton deneyimini temel eğitim müfredatlarına dahil etmelerini sağlayacak kapsamlı bir eğitim materyalleri setinin oluşturulmasını destekliyor.
Bilim Kahramanları Derneği
Bilim Kahramanları Derneği, bilim, bilimsel düşünce ve bilimsel farkındalığın toplumun her kesiminde yayılması ve teşvik edilmesi için çalışmalar yapmak ve çocuk ve gençlerin erken yaşta bilimle buluşmalarını sağlamak amacıyla 2011 yılında kurulmuştur. Bilim Kahramanları Derneği, erken yaşta bilimle tanışmanın bireysel ve profesyonel gelişimin yanı sıra bireylerin duyarlı dünya vatandaşları olarak yetişmelerine katkı sağladığına inanmaktadır.
Derneğin faaliyetleri kapsamında, 21. yüzyılın getirdiği yenilik ve zorluklara yaratıcı ve hızlı çözümler üretebilen ve üretmeye istekli, sorgulayan ve değişime uyum sağlayabilen bireyler yetiştirmenin önemi vurgulanmaktadır. Bu hedeflere ulaşmak için Bilim Kahramanları Derneği, sivil toplum, özel sektör ve kamu sektörü ile çeşitli iş birlikleri geliştirir.
Bilim Kahramanları Derneği aynı zamanda ABD merkezli FIRST Vakfı’nın 18 yıldır FIRST LEGO League programlarını Türkiye’de düzenleyen uygulama ortağıdır. Ek olarak çocukları ve gençleri STEM odaklı yeteneklerini keşfetmeye teşvik etmek amacıyla hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak çeşitli etkinlikler ve projeler hayata geçirmektedir. Bilim Kahramanları Derneği, Türkiye genelinde yürüttüğü program ve projeler kapsamında bugüne kadar 52.594 çocuk ve gence ve 6.000’in üzerinde gönüllüye ulaşmıştır.