“BİR KAÇ AY İÇİNDE AÇILIYOR” MÜJDESİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,  Ordu’da Gülyalı ilçesinde yapımı devam eden Ordu-Giresun Havalimanı inşaatında incelemelerde bulundu. Sayın Bakanımızın incelemelerine diğer üst düzey bürokratlar ile birlikte DHMİ Genel Müdürümüz Orhan Birdal’da katıldı.
Helikopterle geldiği alandaki incelemelerinin ardından, inşaat sahasında basın toplantısı düzenleyen Bakan Elvan, dünyada deniz üzerine inşa edilen üçüncü havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı projesiyle gurur duyduklarını söyledi.
Hükümete ve bakanlıklarına İstanbul’da inşa edilen üçüncü havalimanı ile ilgili eleştiride bulunanlara en güzel cevabın Ordu-Giresun Havalimanı olduğunu anlatan Bakan Elvan, dünyada örnek gösterilecek bir havalimanı inşaatında sona geldiklerini vurguladı.
“BIRAKIN BATAKLIĞI DENİZ ÜZERİNE HAVAALANI YAPIYORUZ”
Projenin hayata geçirilmesi sürecinde emeği geçen herkese teşekkür eden Elvan, şöyle konuştu: “Üçüncü havalimanının bataklıkta yapılamayacağına, orada öyle bir havalimanının İstanbul’da inşa edilemeyeceğine dair çok fazla yazılar yazıldı ve çizildi, biz bataklık bir yana deniz üzerinde havalimanı inşa ediyoruz. Bizi eleştiren arkadaşların Ordu’ya, Giresun’a gelerek, burayı ziyaret ederek Türk mühendislerinin, müteahhitlerinin, teknisyenlerinin neler yaptıklarını görmeleri gerektiğini düşünüyorum. Onlar çağın çok gerisindeler, belki 40-50 yıl geriden ülkedeki gelişmeleri takip ediyorlar, onlara benim tavsiyem şudur, dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeleri yakınen takip etsinler. Artık Türkiye eski Türkiye değildir. Yeni Türkiye güçlü, mühendisleri, müteahhitleri, teknisyenleri ve işçileri olan bir Türkiye’dir.”
ORDU-GİRESUN HAVALİMANI’NA 100 YILLIK RİSK PLANI
Bakan Elvan, havalimanının teknik özelliklerine ilişkin bilgiler de verdi.
Havalimanının etrafının mendireklerle koruma altına alındığını dile getiren Bakan Elvan, şunları söyledi: “Havalimanının etrafında 7 bin 350 metrelik bir mendirek inşa edildi. Bu mendireğin yüksekliği yaklaşık 7 metre 40 santimdir. İki aşamalı olarak inşa edilmiştir. Bu mendirek inşa edilirken her türlü koşullar ve geçmişte yaşanan tüm hava koşulları göze alınarak bu yükseklik tespit edilmiş ve 100 yıl boyunca hiçbir şekilde havalimanının risk altına girmeyeceğine yönelik bir planlama yapılmıştır. Yine 7 metrelik seviyenin geçilmesi halinde mevcut taşan suyun deşarj edilmesine yönelik de sistemler geliştirilmiştir. Diğer taraftan yapılan dolgu miktarına gelince, 2,5 milyon metrekare alanda dolgu yapılmıştır, şu ana kadar yapılan dolgu miktarı 30 milyonu aşmıştır. Dolgu yapılırken kullanılan taşın deniz suyuna olan dayanıklılığı, dayanma süreleri, bunların tüm testleri ve analizleri ortaya konmuş ve ona göre malzeme kullanılmıştır.”

 

HER TÜRLÜ UÇAK RAHATLIKLA İNEBİLECEK

 

Havalimanının pist uzunluğuna yönelik bilgiler de veren Bakan Elvan, pistin uzunluğunun 3 bin metre olduğunu ve her türlü uçağın inmesine müsait bir konumda bulunduğunu kaydetti.
Havalimanında 38 bin metrekare kapalı alan bulunacağına işaret eden Bakan Elvan, bunun 20 bin metrekaresinin terminal binası olarak inşa edildiğini ve 3 milyon yolcuya hizmet verecek şekilde tasarlandığını ifade etti.
“BİR KAÇ AY İÇİNDE AÇILIYOR” MÜJDESİ
Bakan Elvan, havalimanının tamamlandığında Karadeniz Bölgesi’nin hem ekonomisine hem de turizmine önemli katkılar sunacağını belirterek, “Biz açılışla ilgili tüm planlarımızı yaptık, birkaç ay içerisinde açılışı gerçekleştireceğiz” dedi.
Bakan Elvan, 10 yıl öncesine kadar Ankara, İstanbul ve İzmir arasına sıkışan havacılık sektörünün artık Türkiye’nin birçok noktasına yayıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Havalimanı sayımız 26’dan 53’e ulaştı, Ordu ile 54 olacak. Yine Hakkari’de yapmış olduğumuz havalimanı ile 55’e ulaşmış olacak. 12 yıl öncesine baktığımızda Türkiye’de çok sayıda atık havalimanı vardı. O havalimanlarında inekler otlatılıyordu ama biz bugün o havalimanlarını aktif duruma getirdik. Şimdi uçaklarımız iniyor, kalkıyor ve yolcularımız kullanıyor. Buna ilave olarak yine çok sayıda havalimanını ülkemize kazandırdık. Buna bağlı olarak dünya havacılık sektörünün büyümesine bakıldığında Türkiye’de sektörün yüzde 14 civarında bir büyüme gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu önemli bir performans ve ülkemiz dünyada iyi bir konuma gelmiş durumda.”
“HAVACILIK SEKTÖRÜNE BÜYÜK YATIRIM YAPTIK”
Türkiye’de havacılık sektörünü serbestleştirmenin, sektörün gelişmesinde önemli katkılar yaptığını anlatan Bakan Elvan, bunun ne kadar doğru bir karar olduğunun bugün herkes tarafından görüldüğünü söyledi.
O dönem kendilerine yönelik yapılan eleştirileri anımsatan Bakan Elvan, “Bütün eleştirilere rağmen biz ne yaptık, havacılık sektörünü serbestleştirdik ve özel sektöre iç uçuşları serbest hale getirdik. Bu sayede Türk Hava Yolları batmadı, güçlendikçe güçlendi ve bugün dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biri haline geldi. Diğer tarafında altı önemli havayolu şirketi de karlı bir şekilde çalışmalarını yürütmektedir” ifadesini kullandı.

Share.

Comments are closed.

Exit mobile version