Avrupa’nın ulusal havayolları ayakta kalmakta zorluk çekiyor
Çek Cumhuriyeti‘nin bayrak taşıyıcı havayolu Çek Havayolları’nın(Czech Airlines), Prag’a haftada dört aktarmasız uçuş yapan Korean Air’e, %44’ünü satması, bu sıkıntıyı ortaya koyuyor.
Bayrak taşıyıcı olarak da bilinen Milli havayolları, bir zamanlar dünya ile ülkesini bağlayan, hükümetler tarafından finanse edilen ve işletilen uluslararası havayoluyken, yıllardır hükümetlerin hangi havayolunun uçacağına, hangi havayolunun anavatanlarına uçamayacağına dair , trafik haklarını elinde tutarak karar verme avantajı vardı. Ancak yoğun rekabet ve yeni havayollarının küresel yükselişi, liberal havacılık anlaşmaları,ulusal havayollarının kanatlarını kırptı.
Tüm Avrupa’da bayrak taşıyıcı havayolları varolma savaşı veriyor. Düşük bütçeli havayolları, büyük maliyetler, yoğun rekabet ortamı bu mücadeleyi zorlaştırıyor.Geçen yıl İrlanda merkezli Ryan Air, İtalya içinde Alitalia‘dan daha fazla yolcu taşıdı.
Bazı bayrak taşıyıcıları ayakta kalmak için yabancı havayolu yatırımını kullanıyor. Alitalia’yı kurtarmaya Ocak ayında Birleşik Arap Emirliklerinden Etihad geldi; TAP Air Portugal ,JetBlue kurucusu David Neeleman liderliğindeki bir yatırım grubu tarafından Haziran ayında kurtarıldı. Bazıları hala alıcı arıyorlar: Hükümet mülkiyetindeki LOT Polish Airlines birkaç yıldır satılık . Malev Macar Havayolları dahil bazıları kapandı.
Pek çok birleşme var: British Airways‘in ana şirketi şimdi İspanyol Iberia‘nın sahibi ve Ağustos ayında İrlanda’lı Aer Lingus’u aldı. Lufthansa Avusturya Havayolları, Swiss ve Brussels Airlines’ı kontrol ediyor. Her iki büyük havayolu şirketinin CEO’ları ,satın almak için daha fazla şirket aradıklarını söylüyor ve Avrupa’da da Amerika’da olduğu gibi birleşmelerin olması gerektiğine inanıyor.
Yolcu trafiği açısından, Avrupa kabaca ABD pazarıyla aynı boyutta. Ama Avrupa’da yaklaşık 60 havayolu varken ABD’de bir düzine kadar. Politik olarak herhangi bir ülkenin, bir havayoluna bakamam itirafı, çok zor – havacılık hizmeti ekonomik kalkınmayı, turizmi beraberinde getiriyor.
“Havayolunun aktarmasız uçuşu varsa,ülkenizi pazarlamanıza bu çok yardımcı olur”,diyor Jan Herget, Çek Turizm Kurulu yabancı ofisler yönetmeni.” Ziyaretçiler ilk durakları olan şehre geldiklerinde, daha fazla otel odası doldururlar, daha uzun kalırlar” dedi. “Havayolu hizmeti çok önemlidir,” diyen Herget bugünkü sınırlı imkanlarıyla, Çek Cumhuriyeti’nin turizminin, ulusal havayolu olmadan acı çekeceğini de sözlerine ekledi.