KOCAELİ Sanayi Odası meclis toplantısında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Bu güne kadar bakanlık olarak son 15 yıldır Kocaeli’ne yaptığımız yatırımların tutarı 6 milyar 880 milyon Türk lirası.

Kocaeli’nin 4 havalimanına da yakın bir il olduğunu söyleyen Bakan Arslan konuşmasına şöyle devam etti: “Cengiz Topel Hava Limanı önemli ancak hemen yanı başında Sabiha Gökçe Havalimanı yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta Atatürk Havalimanı düşünürseniz yaklaşık 100 kilometre ülkemiz için çok önemli olan İstanbul 3. Havalimanına da herhalde yaklaşık 110 kilometre bilemediniz 120 km olacak ama otoyollarla bağlandığını ve yakın zamanda hızlı trenle bağlandığını düşünürseniz 4 tane havalimanına bu kadar yakın olmakta ayrı bir avantaj bunu da değerlendirmek Kocaelili sanayicilerimize düşüyor.

Doğal bir liman olmamız bu doğal liman içerisinde kamu özel bir çok liman yer alıyor olması deniz ulaşımı açısından da çok çok önemli yine bununda farkındayız. Özellikle çağımızın artan endüstriyel üretim ve dünya ticareti denizcilik sektörüne büyük bir ivme kazandırmış ve kazandırmaya da devam ediyor. Bundan bizde bu avantajdan yararlanmak konusunda yatırımlarımızı devam ettiriyoruz.”diye konuştu.

Arslan, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Kocaeli’nin kara, deniz ve demiryolu ulaşımı bakımında önemli bir konumda yer aldığını söyledi.

Kocaeli’nin Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sunduğunu ifade eden Arslan, doğal bir liman olan kentte kamu ve özel olmak üzere birçok liman bulunduğunu kaydetti.

Arslan, çağın artan endüstriyel üretim ve dünya ticaretinin denizcilik sektörüne büyük bir ivme kazandırdığını dile getirerek, “Bundan hareketle biz de bu avantajdan yararlanmak için yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. İstanbul’dan sonra yabancı sermayeli ve büyük ölçekli işletmelerin çoğunluğu Kocaeli’nde. Sadece yabancı sermayeli sanayi firmalarının yüzde 10’dan fazla olduğunu biliyoruz Kocaeli için baktığımızda. Kocaeli’nin sanayi ve ticaretin en önde gelen merkezlerden biri olmasında en önemli pay, kombine taşımacılığın en iyi şekilde uygulanması ve bu konuda gerekli altyapı yatırımlarının yapılması.” diye konuştu.

“Kocaeli’ye son 15 yılda 6 milyar 880 milyon lira yatırım yaptık”

Bakanlık olarak yaptıkları ticaret ve konteyner limanlarıyla “lojistik köy” çalışmalarının da çok önemli olduğuna işaret eden Bakan Arslan, hızlı ve konvansiyonel demiryollarının bunlarla entegrasyonunun Kocaeli açısından önemli olduğunun farkında olduklarını vurguladı.

Arslan, bakanlık olarak Kocaeli’ye son 15 yılda 6 milyar 880 milyon lira yatırım yaptıklarını aktararak, “Osmangazi Köprüsü, Hereke, Gebze ve Darıca’da ciddi sanayi olduğu düşünüldüğünde o köprü İstanbul’un, Bursa’nın, Yalova’nın köprüsü olduğu kadar Kocaeli’nin de köprüsü. O da Kocaeli’nin ulaşımı ve erişimini arttırma adına önemli bir çalışma.” ifadesini kullandı.

Kentte yapılan karayolu, havayolu ve demiryolu yatırımlarını anlatan Arslan, “Yatırımların sonuçları önemli. Şöyle önemli, burada söylemek de fayda var. Siz de ifade ettiniz, 2,4 milyar dış ticaret hacminden 14 yılda 59 milyar dolara gelmişiz. Bu çok önemli bir ilerleme, rakam. Yine siz söylediniz, Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 17,3 Kocaeli’nden gerçekleşiyor. Kocaeli’de üretip başka yerde merkezi olan şirketlerin yaptığı şirketlerin üretimlerini de buna katarsanız bu rakamın çok daha üstünde olduğunu biliyoruz. Kocaeli’nde yaptığımız her bir yatırımı, Kocaeli’nin sanayisi, ülkemizin sanayisi, ülkemizin büyümesi açısından da geri dönüşünün çok hızlı olduğunu da biliyoruz.” şeklinde konuştu.

İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Konya ve Ankara’yı YHT ile birbirine bağladıklarını belirten Arslan, şöyle konuştu:

“Bu çok önemliydi, Ankara-Kocaeli arasını 3 saate düşürdük ama yapılan çalışmalarla bu çok daha aşağı seviyelere düşecek. Şu an çalışmalar devam ediyor. Bunun da öneminin bilincindeyiz. Kocaeli’nden Gebze, oradan Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden 3. havalimanı. Halkalı’dan Avrupa’ya gidecek hatta bağlanacak alternatif bir hatla ilgili proje çalışmaları devam ediyor. Bu da çok önemli. Sanayicilerimizin talebi, aynı zamanda yük taşınması da dahil. Hızlı trenin anlamı aynı zaman yük taşımacılığı da yapılması. Hızlı trene yani 200 kilometreye uygun demiryolu araçları da alındığında, hem 200 kilometreyle yolcu taşıyabilir hem yük taşıyabilir hale geleceğiz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Halkalı’ya oradan Avrupa’ya gidecek hat hızlı trendir, 200 kilometredir. Dolayısıyla aynı zamanda yük taşımacılığı da yapacak. O da bence önemli bir çalışma Kocaeli açısından.”

Bakan Arslan, Osmangazi Köprüsü’nün 18 ili ilgilendirdiğini ifade ederek, köprünün ülke ekonomisi ve sanayinin büyümesi için önemli bir proje olduğunu kaydetti.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version