Hem cephede hem de cephe gerisinde tarihe adını altın harflerle yazdıran, dünyanın öbür ucundaki minik bir kızın kaderini değiştirip yaşamasını sağlayan Türkiye’nin kahramanı Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin sevgi ve bağlılığını anlatan Türkiye’nin Oscar adayı AYLA 27 Ekim’den itibaren umutları tazeleyecek, izleyenlerin yüzüne hüzünlü ama mutlu bir gülümseme yerleştirecek.
1950 yılının ekim ayında, Kore’nin özgürlük mücadelesine destek için Türkiye’den giden yaklaşık 5 bin kişilik tugayda, 25 yaşında genç bir delikanlı olan Astsubay Süleyman Dilbirliği de vardı. Süleyman Astsubay, dünyanın öbür ucunda, savaşın en acımasız ortamında donmak üzere bulduğu, 15 ay boyunca kızı gibi baktığı, Türkçe öğrettiği ve Ayla adını verdiği Kore’li minik bir çocukla birlikte kendi kaderinin de değişeceğini bilmiyordu. O kaderin izini süren AYLA filmi, 27 Ekim tarihinden itibaren yediden yetmişe herkese, iyilerin her zaman kazanacağını bir kez daha bu kez beyazperdeden anlatırken, hala hayatta olan Süleyman Dilbirliği ve gerçek Ayla ile birlikte umutları tazeleyecek, izleyenlerin yüzüne hüzünlü ama mutlu bir gülümseme yerleştirecek.
Dünyanın iki ucunda birbirleri için atan iki kalp
Türkiye’nin Oscar adayı Ayla filmine konu olan Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin Kore Savaşı sırasında sadece cephede değil, cephe gerisinde de yaptığı, hem Kore’de hem ülkemizde tarihe geçen bu muhteşem kahramanlık, unutulmadı ve günümüzde yeniden gündemde. Savaşın kapkaranlık ortamında ölümden kurtardığı minik bir kızı evladı gibi sahiplenen, Türkiye’ye dönmek zorunda kalınca da yarım yüzyıl hiç durmadan, Ayla’nın izini bulmaya çalışan Astsubay Süleyman Dilbirliği yani Süleyman Amca, artık tüm Türkiye’nin kahramanı. Bugün hala hayatta olan Astsubay Süleyman, gittiği her yerde alkışlarla karşılanıyor, etrafında sevgi çemberi oluyor.
Mustafa Uslu’nun yapımcısı olduğu, Can Ulkay’ın yönettiği, birbirinden değerli yerli ve yabancı 32 oyuncunun rol aldığı Ayla’nın müziklerini Fahir Atakoğlu besteledi. Filmin belgesellere ve kitaplara konu olan gerçek hikayesini Yiğit Güralp kaleme aldı, senaryolaştırdı. Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin Türkiye ve Kore’deki hayatını anlatan bu özel filmin görüntü yönetmeni ise Jean Paul Seresin.
İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu.
15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir.
Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür