69 / 100

Avrupa-Çin Uçuşlarında Çin Havayolu Şirketleri Baskın Hale Geldi

Avrupa ve Çin arasındaki hava taşımacılığı pazarında önemli bir değişim yaşandı. 2014-2019 yılları arasında Avrupa havayolu şirketlerinin kapasite artışı %11 ile sınırlı kalırken, Çinli havayolu şirketlerinin kapasitesi neredeyse %130 oranında arttı. Sonuç olarak, Avrupa havayolu şirketlerinin pazar payı %60’tan %40’a düştü ve Çinli havayolu şirketleri bu düşüşün karşılığını alarak pazar payını artırdı.

Ancak, Rusya hava sahasının Avrupa havayolu şirketleri için kapalı olması (Çinli havayolu şirketleri için kapalı değil), Avrupa-Çin rotalarını Avrupa merkezli şirketler için daha da zorlu hale getirdi. 2024 yılında, Avrupa havayolu şirketlerinin toplam pazardaki payı sadece %23’e düştü ve Çinli havayolu şirketlerinin payı ise %77’ye yükseldi. 2025 yılında Avrupa’nın pazar payının %20’nin altına düşmesi bekleniyor.

2024 yılında pazardaki en büyük 8 havayolu şirketi (2014’e göre kapasite değişikliği):

  • Air China (2.49 milyon koltuk, +103%)
  • China Eastern Airlines Global (1.08 milyon, +201%)
  • China Southern Airlines (800 bin, +95%)
  • Hainan Airlines (692 bin, +526%)
  • Lufthansa (420 bin, -39%)
  • Turkish Airlines (382 bin, +10%)
  • Air France (231 bin, -58%)
  • KLM Royal Dutch Airlines (212 bin, -47%)

Diğer bazı Avrupa havayolu şirketleri için durum daha da kötü: Swiss International Air Lines (-53%), British Airways (-54%), LOT Polish Airlines (-59%), SAS – Scandinavian Airlines (-67%) ve Finnair (-87%).

*Batı ve Orta Avrupa (Rusya hariç)

#Avrupa #Çin #HavayoluŞirketleri #PazarPayı #Uçuş #Rekabet #Ulaşım

Bu durum, Avrupa havayolu şirketlerinin Çin pazarında rekabet gücünü önemli ölçüde etkilemiş ve Çinli havayolu şirketlerinin dominasyonunu artırmıştır. Bu gelişme, Avrupa havayolu şirketlerinin Asya pazarındaki stratejilerini yeniden değerlendirmelerine ve yeni pazar arayışlarına yönelmelerine neden olabilir.

Share.

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Comments are closed.

Exit mobile version