Human-robot cooperation in the assembly of Audi-A4/A5 models: “Adhesive application with robot assistance,” abbreviated from the German as KLARA, provides support to the employees with the installation of large CFRP roofs in the new Audi RS 5 Coupe (fuel consumption combined in l/100 km: 8.7; CO2 emissions combined in g/km: 197). Due to the integrated sensors, KLARA does not require a protective fence between man and machine. The robot recognizes when a machine is touched by a human and automatically stops if there is any danger. KLARA also indicates any disturbance with its illuminated ring, which then lights up red, thus helping to keep the working space safe.
Audi, gelecek stratejisinde önemli bir yer tutan “akıllı fabrika” hedefine bir adım daha yaklaştı. Markanın Almanya Ingolstadt’ta bulunan üretim merkezinde, insanlar ile yan yana çalışan KLARA adlı bir robot, görevine başlıyor.
Audi’nin robot çalışanı KLARA adını “Robot destekli yapışkan uygulaması” anlamına Almanca ifadenin kısaltmasından alıyor. Yeni robot, Audi RS 5 Coupe’nin üretim bandında, karbon fiberle güçlendirilmiş polimerden (CFPR) üretilen tavanların takılma aşamasında görev yapacak.
İnsan robot işbirliği
İnsan-robot işbirliği (HRC) adı verilen üretim modelinde KLARA, arada bir koruyucu bariyer olmadan mesai arkadaşıyla sorunsuz bir şekilde yan yana çalışabiliyor. Üretim durağında bulunan bir çalışan CFPR tavanı döner bir tabla üzerine yerleştiriyor. Sonrasında KLARA’ya bir düğmeye basarak “haber veriyor”. Haberi alan KLARA da, 5 metreden uzun bir hat boyunca yapışkanı kusursuz bir biçimde tavana uyguluyor. Robot, tavanın hazır olduğunu bildirince de, çalışan tavanı otomobilin üzerine takıyor.
Audi RS 5 Coupe’de opsiyonel olarak bulunan CFPR tavan, benzer tavanlardan daha büyük. Bu nedenle yapışkanın bir insan tarafından, KLARA kadar istikrarlı ve hassas bir şekilde uygulanması mümkün değil.
İnsan ile temasta kendisini kapatıyor
Audi için bu tür insan-robot işbirliği örneklerinde temel öncelik, çalışan güvenliği. Kontrol daima bir çalışanın elinde, yapışkan uygulaması çalışan müdahalesiyle başlatılıyor ve istendiği zaman anında durdurulabiliyor. Üzerindeki sensörler aracılığı ile algılayan robot çalışan, kendisine bir insan temas ettiğinde bu durumu algılayıp, hemen kapanııyor. KLARA’nın üzerindeki aydınlatmalı halka tehlikeye karşı görsel bir uyarı niteliği de taşıyor ve aksaklık halinde kırmızı yanıyor.
Audi’nin geçen aylarda düzenlediği ve önümüzdeki yıllarda markanın Dijital Premium Marka olma stratejilerinin paylaşıldığı Audi Summit’in de konu başlıklarından biri olan Akıllı Fabrika’lar, gelecekte Audi Fabrikaları’nda bütün üretim adımlarının dijital olarak yeniden senkronize edilmesini öngörüyor. Bu kapsamda devreye alınması planlanan modüler üretim süreçleri, yapay zeka ve insan-robot işbirliği otomobil üretimini kaynaklar açısından daha esnek ve daha kolay hale getiriyor.
İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu.
15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir.
Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür