Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali’ndeki güvenlik önlemleri kapsamında uçağa giden yolcuların arandığı X-Ray cihazlarının yanına deneme amaçlı “sıvı patlayıcı tespit cihazı” konuldu.
Pasaport kontrollerinin ardından uçağa gidecek yolcuların üstünün ve bagajların arandığı X-Ray cihazının yan tarafına yerleştirilen sıvı patlayıcı tespit cihazı bir ay boyunca test edilecek. Bu süreçte yolcuların bagajından çıkan şişe veya paketteki sıvılar, bu cihazın bir haznesine konularak, bilgisayar taramasıyla kontrol edilecek. Tarama sonucunda içinde patlayıcı ya da tehlikeli unsur olmadığı tespit edilen sıvılar yolculara iade edilecek. Söz konusu sıvı, yolcular tarafından uçağa götürülebilecek.
Cihazı üreten firmanın yetkilisi Umut Akın, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sıvı patlayıcı cihazının İngiltere’de üretildiğini söyledi. Akın, uçaklara alınmayan sıvılarda patlayıcı olup olmadığının cihaz tarafından tespit edilebildiğini ifade ederek, “Herhangi bir patlayıcı olmadığı kontrolden geçerse sıvılar uçuğa kabul edilmektedir. Cihaz, sıvının uçağa dahil edilebilmesi amacıyla konumlandırıldı.” diye konuştu.
Akın, cihazın Atatürk Havalimanı’nda bir ay süreyle deneneceğini kaydederek, bu süre zarfında olumlu netice alınması halinde Türkiye’nin değişik illerinde de kullanılabileceğini bildirdi.
Cihazın Avrupa’nın en büyük 10 havalimanından sekizinde aktif olarak kullanıldığına dikkati çekerek, “Cihazın kullanımı için özel bir eğitime gerek yok. Yaklaşık 5 dakikalık bir kullanıcı eğitimi yeterli olacaktır. Cihaz, hiçbir radyoaktif kaynağa da sahip değil.” şeklinde konuştu.
Atatürk Havalimanında yerel güvenlik görevlileri tarafından uygulanan güvenlik tedbirlerine ilave olarak, personel ve yolcular ile ilgili hususlar
PERSONEL İLE İLGİLİ HUSUSLAR
- Havalimanı giriş kartı sahibi personel Havameydanları Giriş Kart Yönetmeliğine uymak zorundadır.
- Giriş kartını kaybeden personel en kısa sürede DHMİ Başmüdürü’ne yazılı olarak müracaatta bulunacaktır. İstasyon Müdürü durumu bir üst yazıyla Emniyet Şube Müdürlüğüne iletecektir.
- Her kademedeki personel yasadışı müdahale ihbarını aldığı anda İstasyon Müdürüne, Emniyet Şube Müdürlüğüne ve DHMİ Müdürlüğüne bildirecektir.
- Tüm personel, Emniyet kuvvetlerinin güvenlikle ilgili alacağı tedbirlerin uygulanmasına yardımcı olacaktır.
- Havaaracı aramalarında emniyet görevlilerine yardımcı olmak üzere teknik eleman görevlendirilecektir.
- Düzenlenecek hizmetiçi eğitimlerde bu plandaki hususlar personele bildirilecektir.
YOLCU İLE İLGİLİ HUSUSLAR
- Davranışları şüphe uyandıracak şekilde bilet talebinde bulunan yolcuların durumları araştırılmak üzere en yakın emniyet birimleri ile koordine kurulacaktır.
- Bilet satım esnasında yolcunun bagaj ve eşyalarını kendisinin hazırlaması, kendisine ait olmayan bagajları almaması, orijinal ambalajlı eşyalarını açarak kontrol etmesi gerektiği hatırlatılacaktır.
- Check-In esnasındaki mülakat durumunda şüphe uyandıran bagajlar kontrol edilmek üzere emniyet birimlerine gönderilir.
- Yolculara elektronik ve elektrikli eşyalarını el bagajında taşımaları hususunda uyarılarda bulunulur.
- Check-In görevlisi;
- Yolcu beraberindeki bagajların muhteviyatını sorar gerekirse kontrol eder veya emniyet görevlisi ile birlikte bakar.
- Yolcunun beraberinde getirdiği dökümanları kontrol eder ve pasaport ile bileti varsa;
– Yolcunun yasal geçerli pasaportunu ister.
– Biletini kontrol ederek pasaporttaki isimle karşılaştırır.
– Yolcunun pasaportundaki vize bölümünün kontrolünü
yapar (Yolcu, vizeyle gidebileceği bir istikamete gidiyor ise)
- Görevli işletme personeli;
- a) Yolcuları uçağa bineceği yere kadar refakat eder.
- b) Yolcu listesi ile çıkış kapısına geçen yolcu ve uçağa binen yolcu sayısında mutabakatın sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder.
c)Yolcunun polis kontrolünden geçip geçmediğini takip eder, kontrolden geçmeyen yolcuları anında bildirir.
- Yolcu, bagaj ve Check-In yapılan yolcu arasında sayısal mutabakat mutlak suretle sağlanır.
- Yolcu ile bagaj uyumu mutlaka sağlanır. Sahipsiz bagajlar hemen güvenlik birimlerine bildirilir.
- Seyahatten vazgeçen veya seyahat etmesi güvenlik kuvvetlerince engellenen yolcuların bagajları mutlaka indirilir.
- VIP yolcuları uçağa bütün yolcular alındıktan sonra alınır ve uçağı en önce terk etmeleri sağlanır.
- Diplomatlara gerekli kolaylıklar gösterilir.
- Özürlü yolcuların uçağa kolay giriş-çıkış yapabilmelerine imkan verecek gerekli cihazın bulundurulması sağlanır.
- Akıl hastaları ve saldırgan hastalar, refakatçi nezaretinde uçağa alınırlar ve uçuş süresince ilaçla uyuması temin edilen hastalar yolcu olarak kabul edilir.
- Mahkumlar yeterli güvenlik görevlisi ile birlikte uçağa ilk önce alınarak kapılardan uzak bir yerde oturması temin edilir. Mahkumlara alkollü içecek, metal çatal, bıçak verilmez ve uçağa bir refakatci nezaretinde en son terk etmeleri sağlanır.
- Ülkeye girişleri yetkili makamlar tarafından reddedilen kişiler geldiği ülkeye veya kabul edildiği ülkeye geri götürülmelidir.
- Hava aracında ateşli silah taşıyacak yolcu var ise, silahı alınarak güvenli bir yerde muhafaza edilir veya hava aracındaki hareket tarzı yolcuya bildirilerek pilota da yolcu hakkında bilgi verilir.