Asya’nın En Büyük 10 Havayolu Şirketi
Yolcu sayılarına göre en büyük Asya taşıyıcılarına bakıyoruz.
- Asya, dünyanın en büyük ve en işlek havayollarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır ve Çin, yolcu sayıları açısından listenin en üst sıralarında yer almaktadır.
- Singapur Havayolları ve All Nippon Airways, 2022 yılında yolcu sayılarında bir önceki yıla göre önemli artışlar gördü, bu da hava yolculuğunda bir toparlanma olduğunu gösteriyor.
- Hindistan’ın düşük maliyetli taşıyıcısı IndiGo, ülkenin listedeki tek temsilcisi olarak öne çıkıyor ve etkileyici bir büyüme kaydederek iç pazara da önemli bir payla liderlik ediyor.
Asya, dünyanın hem yüz ölçümü hem de nüfus açısından en büyük kıtasıdır. Asya’daki havayolları ise dünyanın en önemli ve giderek popülerleşen rotalarına hizmet veriyor. Asya’da 48 ülke bulunmakta ve çoğu kendi iç hat veya uluslararası havayollarını işletmekte. İşte yıllık yolcu sayısına göre belirlenen en büyük on Asyalı havayolu şirketi:
10- Singapore Airlines:
Singapur‘un bayrak taşıyıcısı, Asya’nın onuncu en büyük havayolu ve Güneydoğu Asya’nın ikinci en büyük havayolu şirketidir. 2022 yılında 20.7 milyon yolcu taşıdı ve bu, 2021 yılına göre önemli bir artış. Ancak, pandemi öncesi 2019 yılına göre 17.4 milyonluk bir azalma var. 2023 yılının ilk yarısında Singapore Airlines (SIA), 12 milyonun üzerinde yolcu taşımıştır. SIA’nın 159 uçaktan oluşan bir filosu var ve Singapur Changi Havalimanı’ndan (SIN) 80’den fazla destinasyona hizmet vermektedir.
9- All Nippon Airways (ANA):
Japonya’nın diğer büyük havayolu şirketi olan ANA, 2022 yılında 29.2 milyon yolcu taşımıştır. Bu, 2021 yılına göre 10.4 milyonluk bir artıştır. Ancak, pandemi öncesi 2019 yılına göre 21.5 milyonluk bir azalma var. Bu yıl ANA, yolcu trafiğindeki güçlü toparlanmanın ardından dört yılın ilk çeyreğinde işletme karı rapor etmiştir.
8- Japan Airlines (JAL):
Japonya’nın bayrak taşıyıcısı olan Japan Airlines, ANA’nın önünde sekizinci sırada gelmektedir ve ülkenin en büyük havayolu şirketidir. Asya, Avrupa ve Amerika’daki 95 destinasyona hizmet vermektedir. JAL, 2022 yılında 30.1 milyon yolcu taşımıştır ve bu, bir önceki yıla göre 13.9 milyonluk bir artıştır. Ancak, pandemi öncesi 2019 yılına göre 14.5 milyonluk bir azalma görülmektedir. JAL, 2023 yılının ilk yarısında Tokyo Haneda Havalimanı’ndaki (HND) ana merkezinden 11 milyonun üzerinde yolcu taşımıştır.
7- Saudia:
Suudi Arabistan’ın havayolu şirketi olan Saudia, yolcu sayısına göre Asya’nın en büyük on havayolu şirketi arasında görece yeni bir havayolu şirketidir. Geçtiğimiz yıl 31.9 milyon yolcu taşımıştır, bu da 2019’da 36.9 milyon yolcu taşıdığı kapasitesinden daha azdır. 2023 yılının ilk yarısında, Suudi Arabistan havayolu şirketi uluslararası trafiğinde %52’lik bir artışla 13 milyondan fazla yolcu taşımıştır.
6- AirAsia Group:
Sadece 26 yıl önce faaliyete başlayan AirAsia, Asya’nın altıncı en büyük havayolu ve Güneydoğu Asya’nın en büyük havayolu şirketidir. 2022 yılında grup, 34.2 milyon yolcu taşımıştır ve 2023 yılının ilk yarısında da güçlü bir toparlanma göstererek 27.4 milyon yolcu taşımıştır. AirAsia, bayrak taşıyıcı Malezya Havayolları’nı, filo büyüklüğü ve hizmet verilen destinasyonlar açısından geride bırakmıştır. Şu anda 99 uçaktan oluşan tamamı Airbus olan filosu ile 68 destinasyona uçmaktadır.
5- Air China:
Ulusal taşıyıcı olmasına rağmen, Air China Çin’in üçüncü büyük havayolu şirketidir ve 2022 yılında 38.6 milyon yolcu taşımıştır. Bu, 2021 yılına göre 30.4 milyonluk bir azalma. Ancak 2023 yılının Haziran ayına gelindiğinde, bu ulusal havayolu şirketi 2022 rakamlarını aşarak yaklaşık 200 destinasyona 40 milyonun üzerinde yolcu taşımıştır.
4- China Eastern Airlines:
Bir başka Çinli havayolu şirketi olan China Eastern, 2022 yılında 42.5 milyon yolcu taşımıştır. Bu da bir önceki yıla göre bir azalmadır, çünkü şirket 2019 yılında Shanghai merkezli hublarından 98.5 milyon yolcu taşımıştı. Bu yıl, havayolu şirketi ilk COMAC C919 ile yolcu uçuşu gerçekleştirerek önemli bir kilometre taşı işaretlemiştir.
3- Emirates:
Dubai merkezli havayolu şirketi, dünyanın en büyük havayollarından biri olup, Orta Doğu havayolları arasında 2022 yılında en fazla yolcu taşıyan şirkettir. Emirates, 43.6 milyon yolcuya hava taşımacılığı hizmeti sunmuştur. Bu, 2022 yılına göre 24 milyonluk bir artıştır, ancak pandemi öncesi 2019 yılına göre 12.6 milyonluk bir azalmadır. Son otuz yıl içinde Emirates, Dubai Uluslararası Havalimanı (DXB) üzerinden yaklaşık 720 milyon yolcu taşımıştır ve Airbus A380’i dünyadaki en büyük işletmecisi olarak 30’dan fazla rota üzerinde kullanmaktadır.
2- China Southern Airlines:
Başka bir Çinli havayolu şirketi dördüncü sırada yer alır. China Southern, 2022 yılında 62.6 milyon yolcu taşımıştır ve 2023 yılında ise 61.6 milyon yolcu taşımıştır. Pandemi öncesi dönemde, Hainan Havayolları ile birlikte dört büyük Çinli havayolu şirketi, en üst dört sırada yer alıyordu. Guangzhou merkezli havayolu şirketi, filo büyüklüğü açısından şu anda Asya’nın en büyük havayolu şirketidir.
1- IndiGo:
Hindistan’ın düşük maliyetli havayolu şirketi, bu listede ülkenin tek temsilcisidir. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 76.7 milyon yolcu IndiGo uçuşlarına katılmıştır ve bu, bir önceki yıla göre 28.3 milyonluk bir artıştır. 2023 yılı Haziran ayı sonunda düşük bütçeli havayolu, Hindistan iç pazarında %58.2 pay ile lider konumdadır. Geçtiğimiz ay, Airbus uçakları için tarihi bir sipariş olan 500 adetlik bir sipariş vermiştir ve böylece filosunu 1,200’den fazla uçakla işletmeyi hedeflemektedir.
Bir havayolunun büyüklüğü, filo büyüklüğü, hizmet verilen destinasyonlar ve gelir gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Ancak müşteri sayısı açısından, Çin listenin üst sıralarını domine etmektedir. Çünkü Çin havayollarının faaliyetlerinin büyük bir kısmı devlet tarafından desteklenmektedir ve ülke dünyanın ikinci en kalabalık nüfusuna sahiptir. Birçok havayolunun faaliyetleri ayrıca pandemi nedeniyle ciddi şekilde etkilenmiştir.