Giresun’un küçük bir ilçesi olan Yağlıdere’nin adı uzun bir süredir Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte anılıyor. Hatta öyle ki Yağlıdere ilçesinde mevcut nüfus ile Amerika’da yaşayan Yağlıdereli sayısı hemen hemen aynı. İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve beraberindeki ekip, Amerika’ya göç eden Yağlıdereli bir pizzacı olan Kadir Çatalbaşoğlu’nun hayat hikayesinden yola çıkarak sıradışı göç hikayelerinin ve başarı öykülerinin anlatılacağı belgesel filminin çekimleri için New Haven başta olmak üzere Amerika’nın farklı bölgelerinde kamera arkasına geçti.
Giresun’un küçük bir ilçesi olan Yağlıdere’den kıtalararası bir ülke olan Amerika’ya uzanan göç hikayesinde binlerce vatandaşımızın ilginç hayat öyküleri konu ediliyor.
Giresun ve Amerika’da yaşayan Yağlıderelilerin nüfusu ise şaşırtıyor. Günümüzde Yağlıdere’nin nüfusu 16 bin iken, Amerika’da yaşayan Yağlıdereli nüfusu 18 bin dolaylarında seyrediyor. Amerika’da yaşayan Yağlıdereli nüfusunun başlıca yapmış olduğu meslekler ise pizzacılık, şoförlük ve petrol istasyonlarında çalışmak olarak öne çıkıyor.
Yıllarca kendi vatanından, kültüründen ve geleneklerinden uzak bir şekilde yaşayan bu vatandaşlarımızın birçoğu bugün başarılı bir iş adamı konumundadır. Kendi ekonomik kazanımlarını memleketleri Yağlıdere’ye yatırım amaçlı göndererek de bu şirin ilçenin en yüksek döviz rezervli ilçelerden biri olmasına katkı sağladılar.
Bu başarılı işadamlarından birisi olan Kadir Çatalbaşoğlu, 1990’lı yıllarda Amerika’ya göç etme hayaliyle önce Guatemala sonra Meksika ve Ekvador daha sonra da Kolombiya üzerinden Amerika’ya kaçak yollardan giriş sağlar. Kaçak olarak başladığı Amerika yaşamında gerek ikili ilişkileri ve gerekse de toplumsal olaylara duyarlı yaklaşımı bölgede tanınmasını ve kendisine sempati duyulmasını sağlar. Amerikan toplumunu derinden etkileyen olaylarda dahi kaçak olarak yaşamasına rağmen geri kalmaz ve birey olarak çeşitli organizasyonlarda bulunur. Bu yardımseverliği Çatalbaşoğlu’nun göçmenlik statüsünün değerlendirildiği mahkemede imdadına yetişir. Amerika’dan sınırdışı edilmek üzere yargılandığı mahkemede, yargıç Amerika’yı etkisi altına alan Katrina kasırgasından sonra gönüllü olarak başlatmış olduğu yardım kampanyası dolayısıyla kendisine yasal olarak Amerika’da ikamet hakkı verir.
Binlerce göç hikayesinin arkasında yer kalan hüzünlü hayat hikayelerinden başarı hikayelerine uzanan bu belgesel filmin yapılmasının asıl amacı ise; örnek bir insan üzerinden gençlere, azmin ve tutkunun başarıyı nasıl getirdiğini, sadece iyi eğitimli olmanın ya da donanımlı olmanın hayatta başarılı olmaya yetmeyeceğinin göstermektir.
Yapımcılığını İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Rektörlüğünün üstlendiği belgesel filmin ulusal televizyon kanalları, özel gösterimler ve üniversite bünyesindeki Web TV’de yayınlanması hedefleniyor. Yapım koordinatörlüğünü İAÜ Uluslararası İlişkiler Direktör Yrd. Selman Arslanbaş’ın yürüttüğü, görüntü yönetmenliğini İAÜ Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Program Başkanı Öğr. Gör. Babürhan Cörüt’ün yaptığı, montajını ise Radyo Aydın Yayın Yönetmeni Sefa Dayı’nın gerçekleştirdiği filmin yönetmenlik koltuğunda İAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Özer Kanburoğlu yer alıyor.