DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, geliştirilen yeni teknolojiler hakkında açıklama yaptı. DHMİ içinde geliştirilen yeni teknolojiler havalimanlarında uygulanmaya başladığını belirtti. Konuyla ilgili açıklaması;
“İleri teknoloji ürünü sistemlerden oluşan çok gelişmiş bir altyapıya sahip hava seyrüsefer teşkilatımızla hava sahamızı dünyanın saygın havayolu şirketlerinin güven duyup, tercih ettiği hava sahası haline getirmeyi başardık. Bu alandaki çalışmalarımızı yenilikçi bir anlayışla sürdürüyor, dünyadaki en son teknoloji ve uygulamaları süratle sistemlerimize dâhil ediyoruz”
Funda Ocak, sosyal medya üzerinden yeni sistemleri tanıttı:
Remote Tower (Uzaktan Kule Hizmeti): Türkiye’de bir ilke daha imza atarak uzak kule (Remote Tower) uygulamasını Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı’da yakında başlatılıyor.
*
Ankara Esenboğa Havalimanında oluşturulacak bir ofisten Ağrı’nın hava trafiğinin yönetileceği sistemin tesisi için çalışmalar devam ediyor.
*
Gaziantep’e radarlı yaklaşma: Gaziantep Havalimanında radarlı yaklaşma kontrol hizmeti sağlanması amacıyla başlatılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
*
Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte, son dönemde önemli ölçüde artan hava trafiğini rahatlatmak için daha etkin bir hizmet sağlanacak.
*
Dijital ATİS: Hava araçlarının dünyanın herhangi bir yerinden Ankara Esenboğa ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nın anlık meteoroloji ve meydan bilgilerine ulaşabilmelerine imkân sağlayan ‘Dijital ATIS’ Sistemi, öz kaynaklarla üretilerek hizmete verildi.
*
ATIS’in açılımı İngilizce Automatic Terminal Information Service. Yani Otomatik Terminal Bilgi Hizmeti. Pilotlar uçaktaki frekansı kullanarak anlık hava durumunu alabiliyorlar.
*
ALTERNATİF PİLOT-KONTROLÖR VERİ İLETİŞİMİ: Bu konuda DHMİ Son aşamaya geldi. Pilot ve Kontrolörler arasında telsizle sağlanmakta olan hava/yer haberleşmesine alternatif olarak veri iletişimi teknolojisinin (DCL ve CPDLC) hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor.