Airpreneurs Programı Havacılık Alanında Yeni Girişimciler Yaratmak, Yeni Fikirler Bulmak için Yeniden Yola Çıkıyor
Havacılık ve uzay sektörünün lideri Boeing, Türkiye Girişimcilik Vakfı ile birlikte üniversite öğrencilerine yönelik yürüttüğü Airpreneurs Programı ile havacılık alanında gençleri daha girişimci kılmak ve bu alanda yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamak için yeniden yola çıkıyor.
2017 yılının Şubat ve Haziran ayları arasında yedi ayrı ilde sekiz üniversitede gerçekleştirilen Airpreneurs programının ilkine toplamda 700 kişi katılmıştı. Programın ilk ayağında kazanan fikir “Bagajın Bende” ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Fatih Aksan, Ege Üniversitesi’nden Emin Can Devran, Ayşe Sürmen, Berk Leblebici ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Nil Kaplan olmuştu.
Gençleri havacılık alanında daha girişimci kılmak ve bu alanda yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla geliştirilen “Airpreneurs” programının ikincisinin lansmanı 23-24 Şubat tarihinde İstanbul’da yapıldı. İstanbul’daki lansmana İTÜ ARI Teknokent destek olmuştur. Programın İstanbul ayağında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Öykü Kılıç, Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Bengisu İnam, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Eyyüp Oğuz ve Umut Berkay Morsümbül, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Efsun Türkyılmaz’dan oluşan “Doing” takımı kazandı. Program İstanbul’un ardından bu yıl sırasıyla Gaziantep, Ankara, Trabzon, Elazığ, Antalya’da uygulanacak. Programın finali ise yine İstanbul’da gerçekleştirilecek. İlk programda olduğu gibi ikinci programda da yaklaşık 700 üniversite öğrencisinin katılımı bekleniyor.
Program, “hackathon” olarak adlandırılan yuvarlak masa toplantılarıyla yeni girişimlere ilham olacak, öğrencilerin fikirlerini yarıştırabilecekleri sosyal bilimlerden fen bilimlerine kadar her branştan öğrenciler için hazırlandı. Program sonunda kazanan takım, 3 aylık inkubasyon sürecine dahil olarak Girişimcilik Vakfı mentorlarıyla fikirlerini hayata geçirecek. Kazanan takım üyeleri fikirleri için ihtiyaç duydukları alanlardaki mentorlar ile süreç boyunca bir araya gelmeye devam edecek. Fikrin geliştirilebilmesi sürecinde mentorlar ile yapılacak birebir görüşmelerden , mentorların takımın ihtiyaç duyduğu bağlantıları sağlamasına kadar takım üyeleri her konuda destek alabilecek. Süreç boyunca ayrıca kazanan takım girişimcilik ekosistemdeki önemli etkinliklere de davet edilerek iş bağlantılarını geliştirme şansı yakalayacak.
Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra “Geçtiğimiz yıl hem katılımcı gençler hem de havacılık sektörü adına çok verimli geçen Airpreneurs programını bu yıl da düzenlemenin heyecanını yaşıyoruz. Girişimcilik kültürünün ülkemizde gerçekten benimsenmesi, üniversite gençliğinin inovasyon kararlarında daha aktif olabilmesi ve girişimciliği bir kariyer yolu olarak görebilmeleri ancak bu tür programların sektörler işbirliğiyle ve düzenli olarak devam etmesiyle mümkün olabilir. Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmayı misyon edinen Girişimcilik Vakfı olarak, Boeing ile birlikte bu büyük organizasyonu yürüttüğümüz için çok mutluyuz” dedi.
Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın ise “Türkiye’nin havacılık alanındaki yüksek büyüme potansiyeline binaen geliştirdiğimiz Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı’na gençleri bu program ile bir kere daha dahil etmenin gururunu yaşıyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl 700 genç arkadaşımıza ulaştık. Bu yıl sonu itibarıyla hedefimiz ise bu rakamı ikiye katlamak. Airpreneurs Programı ile gençlerin bilgilerini ve donanımlarını cesaretleri ile birleştirmelerini destekliyoruz. Bunun doğal bir sonucu olarak da gençlerin taze fikirlerinin doğru mentorlar ile buluşarak yeni girişimcilik hikayelerine dönüştürülmesinde katkımızın olması bize heyecan ve mutluluk veriyor” dedi.
Boeing Hakkında
Boeing, Türkiye ile 1940’lardan bu yana devam eden köklü ilişkiler sürdürmektedir ve bu kapsamda teknoloji, eğitim, sanat, kültür ve sağlık alanında yüzlerce projeye imza atmıştır. Boeing, Türkiye’ye uçak tedarik etmenin yanı sıra, Türkiye’deki havacılık paydaşlarının, üniversitelerin ve sanayinin güvenilir bir teknoloji ortağıdır. Boeing, Türkiye’de 21. yüzyıl kabiliyetlerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla okul öncesi eğitimden ilköğretime, meslek liselerine ve üniversitelere kadar uzanan çok geniş bir yelpazede eğitim, teknoloji, girişimcilik ve FeTeMM (fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik) programlarını desteklemektedir.
Türkiye Girişimcilik Vakfı Hakkında
Türkiye Girişimcilik Vakfı 2014 senesinde Sina Afra’nın fikir önderliğinde 25 kurucu ile kurulmuştur. Türkiye Girişimcilik Vakfı girişimcilik kültürünü aşılamak, üniversite gençlerinin girişimcilik ruhunu keşfetmelerini sağlamak ve uzun vadeli düşünce yapısı ile gençlere ilham olmak amacıyla hayata geçirilmiştir. Şu anda 33 kişilik bir mütevelli heyetine sahip olan Türkiye Girişimcilik Vakfı, Türkiye’de girişimcilik ve liderlik açısından en yatkın ve en yetenekli gençlerin bulunması ve desteklemek misyonunu edinmiştir. Network, Rol Model, Burs, Girişim Elçileri ve Giveback olarak 5 temel öğe üzerinden girişimcilik potansiyeli taşıyan gençleri seçen Türkiye Girişimcilik Vakfı, tüm alanlardaki girişimcilik fikrine ilham olmayı hedeflemektedir. www.girisimcilikvakfi.org