A380’in Sessizliği Pilotları Nasıl Rahatsız Etti?
Emirates pilotları, sessiz kabinde, yolcuların sesinin dikkat dağıtmasının, dinlenme konusunda sorun yaratabileceğini bildirdi.
Airbus A380 etkileyici ve havacılıktaki teknik başarıları başka bir seviyeye taşıyan bir uçak. Ne yazık ki yıllar geçtikçe bir dizi sorunla da karşı karşıya kaldı.
A380, sessizliğiyle ünlü uçak
Airbus A380’in birçok avantajı var. Boyutuyla tanınan bu uçak, şimdiye kadar uçan en büyük yolcu uçağı ve dört motorlu ağır uçakların sona ermesiyle birlikte muhtemelen bir süre daha öyle kalacak. Ayrıca koltuk başına düşük yakıt yakma oranlarına sahip ve alan genişliği, bazı yenilikçi özelliklere olanak tanımıştır. Bunlar arasında uçaktaki barlar ve duşlar ve hatta Etihad Havayolları’nın kompartman tarzı ‘Rezidans’ı bile yer alıyor.
Ayrıca, kabin içi ambiyans açısından da sessiz bir uçaktır. Gerçekten de A380, modern geniş gövdeli uçaklar arasında en sessiz kabin ortamına sahip olan uçak olarak kabul ediliyor. Tinnitustalk.com web sitesi, çeşitli geniş gövdeli uçaklara ilişkin araştırma rakamlarını derledi; A380, 69,5 dB ile en düşük seviyede yer alıyor. Karşılaştırma için Boeing 787’nin sesi 72,7 dB olarak belirtilirken Airbus A350’nin sesi 74,9 dB olarak belirtildi.
Dış ses ve gürültü kirliliğinin etkisi genellikle daha alakalı olduğundan, iç gürültü kapsamlı bir şekilde ölçülen veya incelenen bir şey değildir. Ancak her yolcunun bildiği gibi, özellikle uykunun öncelikli olduğu sektörlerde iç gürültü, uçak içi deneyimi olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek önemli bir faktördür.
Dış ses motor gürültüsü ve hava akışının çok yönlü birleşiminden kaynaklanır. Kabine ne kadar iletildiği, hem ne kadar dış gürültünün oluşturulduğuna hem de kabinin yalıtım yeteneğine bağlıdır. A380’in mesafeleri ve boyutu, tıpkı Airbus’ın kabin mühendisliği ve yalıtımı gibi, bu durumun azaltılmasına yardımcı oluyor.
Pilotların sorunu
Genel olarak konuşursak, uçak yolcuları ticari uçaklarda, daha düşük gürültü seviyelerini takdir ederler (tabii ki çok azı da rahatsız edici olabilir). Bu anlamda Airbus A380, yolcu açısından bir zirve oldu.
Ancak pilotların şikayeti var, 2008’de Emirates pilotlarının uçaktaki mürettebat dinlenme süreleri sırasında uyumakta zorluk çektiği bildirildi. Uçağın çok sessiz olduğunu ve uçuş boyunca yolcuların, ağlayan çocukların ve tuvaletlerin sifonunu duyabildiklerini iddia ettiler. FlightGlobal tarafından bildirildiği üzere, Emirates Kıdemli Başkan Yardımcısı (Filo) Kaptanı Ed Davidson şunları açıkladı:
“Diğer uçaklarımızda motorlar kabin gürültüsünü bastırıyor. [A380’de] pilotlar kulak tıkaçlarıyla uyuyorlar ama kabin gürültüsü doğrudan geliyor.”
Emirates için bir çözüm mü?
A380’lerden oluşan ilgili sorun, bu kadar büyük bir filoyla elbette Emirates için diğer süper jumbo operatörlerine göre daha ciddi. Ayrıca havayolu, kokpit mürettebat dinlenme alanını diğer taşıyıcılardan farklı bir konuma kuruyor. Airbus genellikle mürettebat alanını uçağın ön kısmına, kokpitin hemen arkasına yerleştirir.
Bununla birlikte, lüks birinci sınıf koltuklar için alanı maksimuma çıkarmak amacıyla, Emirates mürettebat alanını uçağın arka kısmına taşımayı tercih etti ve bu da, burayı ekonomi kabininden gelen gürültüye daha da yaklaştırdı. Kaptan Ed Davidson’un bildirdiği gibi bu durum, yolcuların bazen kapıyı tuvalet sanması nedeniyle dikkat dağınıklığını da artırıyor.
2008 yılında Emirates, Airbus’tan gürültü sorununa bir çözüm istedi; potansiyel seçeneklerden biri mürettebat alanına daha fazla yalıtım eklemekti. Ancak Airbus, (Wired’ın raporuna göre) uçağın toplam ağırlığını artıracağı için bunu yapmaya pek istekli değildi. Airbus ve Emirates’in bunu yapıp yapmadığı bilinmese de en pratik çözüm düşük seviyeli gürültü jeneratörlerinin kurulumu.
İçerik: simpleflying.com