Temmuz Ayında Türk Hava Yolları Yüzde 9’luk Yolcu Artışı Gördü
Temmuz ayında Türk Hava Yolları ile 8.6 milyon yolcu seyahat etti ve yılın başından beri trafik rakamları 47.3 milyon olarak gerçekleşti.
ÖZET
- Türk Hava Yolları, Temmuz ayında yolcu seviyelerinde %9’luk bir artış yaşamaya devam ediyor. Temmuz ayında 8.6 milyon yolcuyla Q2 2023 için 800 milyon dolar kar elde etti.
- Taşıyıcı, uluslararası pazar payını %11.6 artırarak 2023 yılının Ocak ve Temmuz ayları arasında 2022 dönemiyle karşılaştırıldığında %22 daha fazla yolcu taşıyarak uluslararası pazardaki payını artırdı.
- Türk Hava Yolları, Hindistan ve Güneydoğu Asya’daki varlığını yeni kod paylaşım anlaşmalarıyla genişletti. Son zamanlarda, Bangkok ve İstanbul arasındaki hizmetleri geliştirmek için Thai Airways ile girişim ortaklığı kurdu.
Türk Hava Yolları‘ndaki yolcu seviyeleri Temmuz ayında %9’luk bir artışla, taşıyıcının aylık trafik istatistiklerine göre yıllık bazda 8.6 milyona yükseldi.
Türk Hava Yolları, istikrarlı bir pandemi sonrası büyüme yaşadı; 2022 ‘de 2.7 milyar dolar kar elde etti ve talep 2023’ün daha ilk yarısında artmaya devam etti.
Uluslararası yolcu büyümesi
Uluslararası yük faktörü mütevazı şekilde, %84.8’de kaldı, Türk Hava Yolları’nın iç hat operasyonları ise %94.2’lik bir yük faktörü elde etti. Düşük yük faktörüne rağmen, havayolu uluslararası pazardaki payını Temmuz 2022 ile 2023 arasında %11.6 artırarak 2.7 milyona çıkardı.
Yılın başından itibaren sonuçlar güçlü kaldı, havayolu Ocak ve Temmuz ayları arasında 2022’ye kıyasla %22 artışla 47.3 milyon yolcu taşıdı, bunun içinde 16.7 milyon uluslararası yolcu bulunuyor.
Yılın ilk yarısında Türk Hava Yolları, IndiGo ve Vietnam Airlines gibi havayollarıyla yeni kod paylaşım anlaşmaları başlattı ve Hindistan ve Güneydoğu Asya’daki varlığını daha da güçlendirdi ve genişletti. Havayolu bu hafta içinde Tayland Havayolları (THAI) ile yeni bir girişim ortaklığı başlattı, Bangkok’un Suvarnabhumi Havalimanı (BKK), İstanbul Havalimanı (IST) ve diğer Avrupa destinasyonları arasındaki hizmetleri desteklemek için Salı günü niyet mektubu imzaladı.
İkinci çeyrekte gelirler yıllık %50 artarak neredeyse 800 milyon dolar karla sonuçlandı. Gelir karlılığı yüzde 13.5 artarak 5.15 milyar dolara ulaştı ve yılın başından itibaren kazançlar 908 milyon dolara ulaştı. Kar, 2022’nin aynı dönemine göre %20 daha yüksek olmasına rağmen, Türk Hava Yolları 370 milyon dolara kadar bir kar artışı öngördü, ancak tek seferlik etkiler söz konusu.
Kargo düşüşü
Küresel kargo trafiğindeki düşüşle uyumlu olarak, Türk Hava Yolları Kargo ve Posta sevkiyatı Temmuz ayında %2.4 azalarak 142,500 tona düştü, yılın başından beri %7.8’lik bir azalma oldu. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından derlenen verilere göre hava kargo talebi Mayıs ayı boyunca düşük kaldı. Türk Hava Yolları’nın talebi, diğer Avrupa ve Orta Doğu taşıyıcılarından daha hızlı düştü.
Türk Hava Yolları, genel kapasitesini ikinci çeyrekte artırarak, kısa mesafe operasyonları için dört adet Airbus A320neo ve bir adet Boeing 737 MAX 8 teslim aldı. Aynı zamanda kıtalararası hizmetleri için bir adet Airbus A350 ve Boeing 787 teslim aldı. Temmuz ayını 424 uçaklık bir filo ile tamamladı.
Taşıyıcının bu yılın ilerleyen dönemlerinde, Singapur Changi Havalimanı (SIN) üzerinden Melbourne Tullamarine Havalimanı’na (MEL) üç kez haftalık sefer düzenlemesi ve Sydney Kingsford Smith Havalimanı’na (SYD) günlük uçuşlar başlatması bekleniyor. Brisbane Havalimanı (BNE) ve Perth Havalimanı’na (PER) daha fazla hizmet de taşıyıcı tarafından inceleniyor.
İçerik:simpleflying