Günümüzde giderek artan bencillik ve kendini beğenmişlik ve güç isteğine dayalı hareket etme güdüsünü tetiklemiştir. Bu yapı, başkalarını anlamayı bir hayli güçleştirir. Dolasıyla iki kişinin biribiriyle sağlıklı iletişim kurması, fikir alışverişi yapması, sağlıklı tartışması için temelinde her iki kişinin önce birbirlerini dinlemeleri ve birbirlerinin ne demek istediklerini anlamaları gerekmektedir.
Kişiler arası bir mesajın nasıl iletildiği üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde %55 beden dili, %38 ses tonu, ve %7 ‘sinin sözlü olarak aktarıldığı ortaya konmuştur. Dikkat ederseniz sözel iletişim %7 olmaktadır. Yani iletişim eksikliğinin insan hatasının biri olduğunu görebiliriz. Peki iyi iletişim için bir sır var mı?
Var;
1.İki kulak
2.İki göz
3.Bir ağız.
Onları bu sırayla ve belli bir orantıda kullanmanız gerekir.
1) Görmezden gelmek; Çocuklar oynarken ve TV’de bir oyun izlerken faydalıdır. Neden? Gürültü yoktur. Gürültü herhangi bir nedenden dolayı durursa, bu sessizliğin neden olduğunu araştırmalısınız.
2) Rol yapma; Çoğu zaman yönetici konuşurken kullanılır. Hele bir de talimatlar veriyorsa ki bu tehlikelidir.
3) Seçici dinleme; Sadece belirli kelimeler duymak neredeyse zihinsel resimlerin eşleşmeyeceğini garanti eder.
4) Özenli dinleme; Dakikada yaklaşık 125 kelime konuşabiliyor, ancak dakikada 600 kelimeyi anlayabiliyoruzda.
5) Empatik dinleme; Konuşmacının hissettiği duyguları hissedebildiğinizde ortaya çıkan en yüksek dinleme seviyesi. Bu duygular, konuşulan kelimelerle bile ilgili olmayabilir. Örneğin, bir çalışandan “Nasıl gidiyor?” diye soruyorsunuz ve “Tamam” cevabını alıyorsunuz. Tam olarak doğru olmadığını biliyorsunuz ve kişinin moralinin bozuk olduğunu anlıyorsunuz..
Aklından geçenleri bilme
Bir kimsenin aklından geçenleri bilmeyi iddia etmek, o kimsenin yaşantısını, davranış ve düşüncelerini ondan daha iyi bildiğini iddia etmektir.
‘’Başka birimde müdür olacağına ,benim yerime geçip genel müdür olmak istiyor’’
‘‘Müdüre yaranmak için erken geliyorsun’’
‘‘Hem agresif hem şirketin aleyhine konuşuyor’’
…..şeklinde tutum ve düşünceler, başkalarını doğru anlamınıza engel olur. Dolasıyla sağlıklı iletişim kurmanızı zorlaştırır. Siz de bu tür, veya benzeri tutum ve düşünce içerisindeyseniz, başkalarını dürüst olmamakla, bilinç düzeyi düşük olmakla veya yalan söylemekle suçlama ihtimaliniz yüksektir. Çünkü kimsenin, başka birinin aklından geçenleri okuyabilme yeteneği yoktur.
Önyargılı olma
Geçmiş yaşantınızdan getirdiğiniz birikimler sonucu doğru olarak kabul ettiğiniz önermelerdir. Örneğin;
‘’İngilizce konuşamaz’’
‘’Agresif, hiç bir konuda konuşalamaz’’
Bu ve benzer türde önyargılar tamamen yanlıştır.
Her insanı kendi şartları içinde değerlendirmek gerekir.
Konuşmadan önce kendinize şu soruları sorun:
*Doğru mu, söyleyeceğiniz şey tamamen doğru mu? Emin değilseniz, söyleme.
*Faydalı mı? Bir zamanlar söylenen sözler, iletişimden daha fazla uzaklaşmak için geri çekilemez ve süzgeçler oluşturmaz, oysa faydalı kelimeler filtreleri yıkmaya ve iletişimi geliştirmeye yardımcı olur.
*Anlayışlı mı? Diğer kişinin anlamasına yardımcı olmak için söyleyeceğiniz şey nedir? Eğer emin değilseniz, o zamana kadar geri sarmak için zaman ayırın.
*Gerekir mi? Değilse, neden söylesin?
*Bu tür bir şey mi? Bugün var olan filtreleri azaltmak için bu önemlidir. Küfürsüz bir kelime, daha sonraki bir tarihte büyük yankı uyandırabilecek kalıcı bir filtre geliştirebilir
Başkalarını anlamınızı zorlaştıran bazı engeller vardır. Bu engelleri ortadan kaldırmak, ya da en aza indirmek, hem kendinizi anlamamızı, hem de başkalarını anlamamızı kolaylaştıracaktır.
Yapmamanız gerekenler:
* Tartışılan konu hakkında konuşmayı sürdürme.
* Ön planlama ile ilgili sorun, söyleneni dinlemek yerine başka bir şeyle çalışmakla meşgul olmanız.
* Ön yargılı olma(söylenenleri duymazsınız)…
Yapmanız gerekenler:
*Daha fazla dinleyin ve daha az konuşun.
*Konuşmadan önce düşünün.
*Soru sorun.
*Göz temasında olun.
*Pozitif beden dili kullanın.
Unutmayın;
Konuşmak olmak için konuşmayın
Bilinçlı olun
Dedikodu yapmayın
Konuşarak anlaşın..
İletişiminizi ne kadar geliştirirseniz, o kadar da hatalarınızı azaltırsınız.
Mehmet Ali Ataman
1.Haziran.2018