Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) böyle bir sistemin geliştirilmesi ve uygulanmasından yana olduğunu açıkladı. 8 mart Kuala Lumpur’dan Pekin’e uçarken kaybolan Malezya’nın “Boeing” uçağı ile ilgili olay bunu gerektirmiş oldu.
Uydu navigasyonu sayesinde kaçırılan arabanın bulunduğu yeri veya köpeğin boynunda özel tasma varsa onun nereye gittiğini artık şimdiden öğrenmek olası. Bu yüzden büyük bir uçağın kaybolması buğün inanılmaz görünüyor. Bununla birlikte bu bir gerçektir: iki ay içinde kaybolmasının gizemi henüz açıklanmadı, aranmasına Hint Okyanusunda devam ediliyor. Üretici firmaya uydu aracılığıyla “Boeing” motorlarının çalışmasına ilişkin gönderilen sinyal biricik bahane oldu. Sinyal, uçağın radarlar için kör sayılan Hint Okyanusunun tam ortasında bulunduğu sırada kaydedildi. Bu olay, yörünge segmenti olmaksızın yeni sistemi gerçekleştirmenin olumsuz olduğunu sergiledi.
İCAO’ya göre, gerek mevcut olan tüm bağlantı ve veri iletişim türleri, gerekse seri halinde henüz üretilmeyen en başarılı uygulamalar bu sisteme dahil olacak. Söz konusu komple bir çözümdür. “Vzlöt” (Kalkış) dergisinin baş yazarı Andrey Fomin anlatıyor.
Birinin bu tarafı çok iyi, öbürünün ise başka bir yanı tatmin edici olabilir. Dünya okyanusunun ücra bölgelerinde radarların faaliyet alanı yetersiz sayılır. Uydular ise hemen her yerde “görme kabiliyetinde”, fakat bunu düşük doğrulukla yapar. Bunun dışında uçaktan veri iletim sistemi ACARS de mevcut. Madem ki bu sestem artık gerçekleştirilmiş bir durumda, ilettiği veri hacmi genişletilerek uçaktaki donatımın çalışmasına ilişkin enformasyon dışında, uçağın koordinatları hakkında bilgileri de alması gerekiyor.
Belirli bir ana kadar kaybolan “Boeing” uçağından da ACARS verileri alınıyordu, her şeye göre, sonra pilotlar bu hizmeti devre dışı bıraktılar. İlgiyi çeken şu ki, 2001’de New York’ta uçağı ikiz kulelere yönelten hava korsanları da aynı şekilde davranmışlardı. Bu yüzden İCAO’nun başlıca taleplerinden biri ise, insanın gelecek sistemin çalışmasına müdahale edememesi.
Yeni sistemde “Kospas-Sarsat” adlı artık faaliyet yapan Uluslararası gemi ile uçak arama kurtarma şebekesini meydana getiren Rus tasarımcıların uygulamalarının da kullanılacağı bir istisna değil. Fakat sözü edilen sistemin her halde mükemmelleştirilmesi gerekecek. “Kospas-Sarsat”ın acil durum radyofarlarının uyduya arıza geçiren uçak veya geminin numarasından başka, onun tam koordinatlarını iletmesi de şarttır. Bunun için radyofara koordinatları belirleyebilecek sistemli navigasyon alıcısının kurulması lazım.
Sonbaharda somut teknik çözümlerin listesi ile tüm projenin gerçekleşme süresi belli olacak. Uçakta kullanılacak ekipman setlerinin fiyatı 100 bin doları aşmayacak.
Tamamını oku: https://turkish.ruvr.ru/news/2014_05_24/Yeni-sistem/