DHMİ, TÜM GÖREV ALANLARINDA OLDUĞU GİBİ ARGE’DE DE İDDİALI… DHMİ-TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI. UYGULAMA AŞAMASINA GELEN DHMİ ARGE PROJELERİNDEN BİRİSİ DE KUŞ RADARI…
İşte bu projemiz bazı Gazete ve haber sitelerinde şöyle yer aldı:
Hava trafiğinde, iniş veya kalkışı sırasında kuş sürülerinin uçak güzergâhından geçmesi, uçak motorlarına zarar vererek muhtemel tehlikelere neden olabiliyor. Bu sorun Milli Gözetim Radarı ile ortadan kalkacak. Kuş sürülerine çare bulmak isteyenDevlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) TÜBİTAK ile ortak bir çalışma başlatmıştı.Yapılan protokolle 2010’da Ar-Ge’sine başlanılan çalışma ile kuş sürülerini anında tespit edebilen Milli Gözetim Radarı (MGR) üretildi.
DHMİ’ce proje bedeli finanse edilen ve TÜBİTAK ile ortaklaşa yürüttüğü Kuş Radarı Projesi (KUŞRAD) kapsamında geliştirilen MGR, sürüleri anında tespit edip pilotla kuleyi uyaracak.
Radarın en büyük özelliği ise gece şartlarında bile tespit yapabilmesi. 60 deniz mili menzile sahip, MGR kuşların göç güzergâhı üzerinde olduğu için eleştirilen 3. havalimanında da kullanılacak. MGR için birçok ülke de sipariş verdi. MGR, rüzgâr elektrik santrallerinin göçmen kuşlara zarar vermemesi için de kullanılacak.
DHMİ’NİN İLGİ UYANDIRAN DİĞER ARGE PROJELERİ
ATC KULE VE RADAR SİMÜLATÖRÜ (ATCTRSİM)
“ATC Kule ve Radar Simülatörü (atcTRsim) isimli hava trafik eğitim simülatöründeki her kontrolör pozisyonu, radar haritalar üzerinde sergilenen verileri, egzersiz bilgilerini, her uçağa ait kimlik, pozisyon ve uçuş bilgilerini sürekli yenileyerek görüntüleyen ana radar ekranı ile hava durumu bilgilerini gösteren yardımcı bilgi ekranından oluşuyor.
İstenildiğinde yaklaşma, yol ve meydan kontrol simülasyon yazılımlarının entegre olarak ya da tamamen birbirlerinden bağımsız olarak çalışabilme özelliğine sahip olan simülatörün meydan kontrol simülasyon yazılımı da 3 boyutlu modellerle 360 dereceye kadar görsellik imkanı sağlıyor.
Simülatör sayesinde hava trafik kontrolünü yönetecek görevliler; çok daha kısa zamanda ve her türlü reel şartlarda, belki normal hayatta karşılaşması mümkün dahi olmayan pek çok senaryoyu simülatör ortamında tecrübe ederek reel hayata çok daha hazır başlayacak.
FOD RADARI
FOD Radarı Projesi ile trafik akışını etkilemeden pist yüzeyinde sürekli olarak gözetim ve ikaz sağlayacak şekilde, 4 adet milimetre dalga boyu radar ve 2 adet optik sistem ile 4 kilometrelik pist üzerindeki yabancı cisimlerin tespitine yarayan bir sistem geliştirilmiş olacak.
STRATEJİK GÜRÜLTÜ HARİTASI OLUŞTURULMASI ÇALIŞMALARI
ANMS(Havaalanı Gürültü Ölçüm, İzleme ve Kontrol Sistemleri) Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk, Antalya ve İzmir Adnan Menderes Havalimanlarına tesis edilmiş olup, gürültü emisyonları anlık olarak izleniyor.
”Türkiye’de DHMİ Tarafından İşletilen Havalimanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Oluşturulması” Projesi kapsamında, 31 havalimanında da çalışmalara başlanıldı.