Dijital haberleşme askeri gücün niteliğini belirliyor
Savunma sanayi hızla gelişirken savaş sahasında iletişimi sağlayan eski sistemler artık yetersiz kalıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin milli haberleşme altyapısı ihtiyacını karşılamak için STM’nin danışmanlığı öncülüğünde çalışmalar yürütülüyor.
1999 Yılında Barış Kartalı Projesiyle Taktik Data Link (TDL) ile tanışan Türkiye’de bu zamana kadar çok sayıda projenin hayata geçirilmesiyle önemli bir yol alındı. Türkiye, F-16 modernizasyonlarının ardından ise TDL’ler dünyasındaki yerini perçinledi. STM’nin hazırladığı “Muharebe Sahasının Dijitalleşmesi” raporunda milli olarak tasarlanmış Taktik Data Link sistemlerinin gerekliliğine dikkat çekildi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin orta ve uzun vadede ihtiyaçlarına cevap verebilecek sistemlerin tasarlanması için STM’nin danışmanlık boyutunda önemli görevler üstlendiği belirtilen raporda bu sistemlerin askeri gücün niteliğini de ortaya koyacağı vurgulandı.
Her sistem kapalı bir kutu
Geçmişte yaşanan savaşlarda birlikler ve platformlar arasındaki haberleşmenin yetersiz oluşu nedeniyle çok ciddi sıkıntıların yaşandığı belirtilen raporda, bu sıkıntıların yok edilmesi için Link 1, Link 11, Link 22 ve Link 16 gibi temel sistemlerin geliştirildiği belirtildi. Bu sistemlerin de zaman içinde yetersiz kaldığı ve güvenlik açıklarının arttığına dikkat çekilen raporda şunlar kaydedildi:
“Mevcut Taktik Data Link sistemleri belli trafik servislerini belli garantilerle sağlamak için tasarlanmış sistemlerdir ve yeni servislere uyarlanabilecek esnek bir yapıları yoktur. Her sistem kendi içinde kapalı bir kutu gibi tasarlanmıştır. Bu nedenle farklı ülkeler tarafından hâlihazırda kullanılmakta olan haberleşme sistemlerinin kullanım kısıtlarının ve zafiyetlerinin önüne geçebilecek, geleceğin harekât alanında farklı bilgi ihtiyaçlarını karşılayacak milli Taktik Data Link sistemleri geliştirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda milli olarak geliştirilmiş kripto donanım ve yazılımı ile çalışan, elektronik karıştırmalara ve bölgesel tehditlere karşı dirençli, milli talepleri karşılayan milli Taktik Data Link sistemleri geliştirilmesi mümkündür. Ülkeler tarafından yürütülen bu yaklaşım doğrultusunda, milli bir Taktik Data Link ihtiyacı TSK için de kritik önem arz etmektedir.”
STM tarafından ulusal seviyede hazırlanan Link 16 harekât konseptlerinin TSK taleplerine uygun olarak hazırlandığı ve kullanıma alındığı da raporda açıklandı. STM’nin gerçek Link 16 ağlarına katılarak ağdaki platformların Link 16 yeteneklerinin analiz edilebilmesini sağlayan 2 adet Link 16 Test ve Analiz Laboratuvarı kurduğunun da altı çizilen raporda ayrıca Link 22, Link 11 ve VMF mesajlarının da burada analiz edilebildiği belirtildi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Link 16 ağlarında kullanılan birçok tasarımın da yine STM tarafından Test ve Analiz Laboratuvarlarında doğrulanarak hazırlandığının altı çizildi.
Kamu Yatırım Haberleri