8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü olması sebebi ile, havacılık sektörüne gönül vermiş, dünyada adını duyurmuş ilk Türk kadından bahsetmemek olmaz. Kendisi pek çoğumuzun bildiği üzere Sabiha Gökçen.. Gökçen, 1913 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Anne ve babasını kaybetmesinin ardından 1925 yılında Bursa’yı ziyareti sırasında Atatürk tarafından evlat edinildi. Gökçen soyadı, 1934 yılında soyadı kanunu çıkması ile kendisine Atatürk tarafından verildi.
Çankaya İlkokulu ve Üsküdar Kız Koleji’nde eğitiminin ardından 1935 yılında Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okul’una girdi.Ankara’da yüksek planörlük brövelerini aldı. Gökçen 7 erkek öğrenci ile birlikte Kırım Rusya’ya gönderildi ve yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.1936 yılında Eskişehir Askeri Havaokulu’na girdi ve aldığı özel eğitim sonrasında askeri pilot oldu. 1937 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nında katıldığı bir törenle iftihar ödülü aldı. 30 Ağustos 1937′de askeri uçuş brövesi aldı. 1938 yılında Balkan devletlerinin davetlisi olarak, uçağıyla Balkan turu yaptı.Türkiye’ye dönüşünün ardında, Türk Hava Kurumu’nun Türkkuşu’na ”Başöğretmen” tayin edildi ve 1955 yılına kadar bu görevi başarı ile sürdürdü.
1953 ve 1959 yıllarına ABD’nin daveti üzerine giden Gökçen, Türk Kadınını ve Türk toplumunu tanıttı. 1996 yılında havacılık kariyerinin en büyük ödülünü aldı. Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı’nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü’nde ki törende ”Dünya Tarihine adını yazdıran 20 Havacıdan biri” seçidi. Gökçen, bu ödüle kayık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.
https://usluhulya.blogspot.com.tr/