Alanya-Gazipaşa Havalimanı (GZP) TAV İşletme Koordinatörü Aşıklı, bu soruyu yanıtladı: 5 yıl sonra GZP daha gurur duyulası bir duruma gelmiş olacak. TAV’ın GZP’deki çabaları da işte tam bu ufka yöneliktir
– Merve KAYA
TAV Havalimanları Alanya-Gazipaşa Havalimanı (GZP) İşletme Koordinatörü Cengiz Aşıklı, Pazartesi Sohbeti’nin bu haftaki konuğu oldu. Yeni Alanya’nın sorularını yanıtlayan Aşıklı, GZP’de yürütülen genişletme ve büyütme çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. GZP hakkında gelecekteki 5 yıllık öngörülerini paylaşan Aşıklı, bölgeye açılması önerilen üçüncü havalimanı konusuna da değindi.
‘TERMİNAL BİNASI ÜÇ KAT BÜYÜDÜ’
– Gazipaşa Havalimanı’nın büyüme çalışmaları ne durumda? 
“GZP’de büyüme çalışmaları bitirildi ve yeni terminal binası hizmete sokuldu. Apron 15 bin metrekareden 22 bin metrekareye, terminal ise 2 bin 210 metrekareden 6 bin 400 metrekareye çıkarıldı. Terminal öncekine göre yaklaşık 3 kat, apron ise uçak kapasitesi bakımından yaklaşık 2 kat büyütüldü.”
‘TAV GZP’Yİ YOĞUN ŞEKİLDE TANITIYOR’
– Gazipaşa Havalimanı’na en çok yolcu Nisan ve Ekim ayları arasında geliyor. Bundan dolayı GZP, kışın ölü bir havalimanı olarak biliniyor. GZP’yi kış aylarında  da canlı tutmak için neler yapılmalı? Buna yönelik projeleriniz var mı?
“Pazarlama ve tanıtım faaliyetleri aralıksız sürüyor. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD),  Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) gibi sivil toplum örgütleri ve tur operatörleri ile işbirliği ve koordinasyon çalışmalarımız devam ediyor. Diğer yandan TAV Havalimanları Holding’in iş geliştirme ve pazarlama gibi ticari birimleri de uluslararası fuarlarda, IATA, ACI, Routes, ITB gibi dünya sivil havacılık camiasının lideri konumundaki kuruluşların düzenlediği uluslararası konferans ve toplantılarda Gazipaşa Havalimanı’nı yoğun şekilde tanıtıyorlar.”
‘YENİLİKLER DEVAM EDECEK’
– Yeni terminal binasında neler var?
“En son teknolojinin, yasaların, yönetmeliklerin ve özellikle de yolcuların güvenliği, emniyeti, rahatlığı ve ihtiyaçlarının gerektirdiği tüm ilave ve yenilikler yeni terminal binasına eklendi. Bu saydıklarımız içerisinde daha güncel bir yenilik olursa kuşkusuz o da aynı anda planlarımız arasına girecek. Havalimanımızda çağın, teknolojinin, yasa, yönetmelik, yolcu güvenlik, emniyet ve memnuniyetinin gerektirdiği yenilik, iyileştirme ve çalışmalar aralıksız sürecek.”
 
‘KONTROL NOKTASI 14’E ÇIKARILDI’
– Gazipaşa Havalimanı’na ilave neler yapılmış oldu?
“9 adet pasaport gişesi 14’e, 9 adet check-in kontuarı 16’ya  çıkarıldı. Bir yeni iç hat boarding kapısı, 5 adet dış hat boarding kapısı, yeni iç hat salonu, 3 kat büyüklüğünde yeni dış hat salonu, yeni terminal giriş kapısı, ilave pist-apron bağlantı yolu ve ilave ticari alanlar GZP’ye yapılan son ilaveler.”
‘İRTİBATLARIMIZ SÜRÜYOR’
– Gazipaşa’ya yeni havayolu şirketleri gelecek mi?
“Yakında uçuşlara başlayacak olan Türk Hava Yolları (THY) başta olmak üzere pek çok havayolu firması ve tur operatörüyle irtibatlar sürdürülüyor.”
 
‘GECİKME SÖZ KONUSU DEĞİL’
 
– Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmalarında GZP pistinin uzayacağına yönelik sözler verdi. Pistin 500 metre uzaması, Mayıs itibariyle gerçekleşecek denildi. Peki, sizce gecikme nedeni nedir?
“Herhangi bir gecikme söz konusu değil. Bakanlar Kurulu kararı ve ilgili otoriteler tarafından hazırlanan talimatlar gibi bürokratik işlemler anılan sürede hızla çıkartılarak koordine edilmiş ve projelendirme, etüd gibi teknik ile kamulaştırma planı ve ilgili mahkeme kararları gibi hukuki süreçler başlatılmış olup hızla sürdürülüyor.”
 
‘GZP KENDİNİ İLERİYE TAŞIYACAK’
–  5 yıl sonra nasıl bir Gazipaşa Havalimanı öngörüyorsunuz? Gazipaşa Havalimanı 5 yıl içerisinde bir Atatürk Havalimanı olabilir mi?
“5 yıl sonra Alanya, Gazipaşa ve yakın çevresi günümüze oranla daha gurur duyulası bir duruma gelmiş olacaktır diye umut ediyorum. TAV’ın Gazipaşa Havalimanı’ndaki çabaları da işte tam bu ufka yöneliktir. Gazipaşa Havalimanı ilerleyen yıllarda kendini çok daha ileriye taşıyacaktır.
‘KAPASİTENİN TAMAMINI KULLANAMIYORUZ’
–  ALTİD Başkanı Burhan Sili ve ALTAV Başkanı Faik Kaptanoğlu toplantılarında Alanya’da yatak arzının çok arttığını ve GZP’nin hâlâ kısıtlı bir havalimanı durumunda olduğunu, bu havalimanının bölgeye tek başına yetme imkânının olmadığını, üçüncü bir havalimanının şart olduğunu söylediler.Sizce GZP bu haliyle bölgeye niye yetmiyor olabilir? Sizce de bölgeye 3’üncü bir havalimanı gerekli mi?
“Sili ve Kaptanoğlu’nun beyanatlarını saygıyla karşılıyoruz. Havalimanımız şu anda yıllık 1 buçuk milyon yolcu kapasitesine erişti. Var olan kapasitenin Alanya, Gazipaşa ve Gazipaşa Havalimanı’nın hizmet sunduğu Bozyazı, Anamur gibi bölgelerin ihtiyaçlarıyla kıyaslanması sonucunda sağlıklı bir karara varılabilir. Ancak şu durumda kapasitemizin tamamının kullanıldığını ifade etmemiz ne yazık ki mümkün değil. Tam kapasiteye erişmemiz, aşmamız ve yetersiz kalmamız, tüm bölgenin el ele vererek ortak çaba sarf etmesine bağlı. TAV Havalimanları Holding ve dolayısıyla TAV Gazipaşa A.Ş., yöre ve bölge ihtiyaçlarının ve devletimizin yetkili otoritelerinin talimatları doğrultusunda daima karşılığını devlete hiçbir şekilde maliyet yüklemeksizin vererek hizmet götürmeye kararlı.”
‘PLANLANIP YÜRÜRLÜĞE SOKULACAK’
– GZP yeni haliyle ihtiyaca cevap verecek mi? GZP’de yıllık 3 milyon yolcu hedefi yeterli midir?
“Şu an itibarıyla Gazipaşa Havalimanı her türlü ihtiyaca cevap verebilecek durumda. Gelişmelere göre geliştirme, genişleme, yenileme ve büyütme çalışmaları başta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak planlanıp yürürlüğe sokulacak.”
‘KONUŞMAK İÇİN ERKEN’
– Yeni terminal binası yapılacak olursa nereye yapılacak? İlave yer var mı?
“Bu konuda henüz bir açıklama yapmak için çok erken. Doğal genişleme bölgesi belli.”
Merve Kaya
https://www.yenialanya.com/gzp-neden-bir-ahl-olmasin-roportaj,128.html
Share.

Comments are closed.

Exit mobile version