2022’nin En Yoğun 10 Havalimanı
Atlanta tacını koruyor!
2022’nin sonu yaklaşırken, dünyanın en işlek havalimanlarına bakmak için harika bir zaman. Tabii ki, ACI (Uluslararası Havalimanları Konseyi) ve IATA‘dan yıllık resmi küresel yolcu istatistiklerinin alınması birkaç ay sürecek. Bu olana kadar uçuşlara, satılık koltuk ve mevcut koltuk millerine göre ‘en yoğun’ olanlara bakalım. Her biri farklı bir şeyi ölçüyor ve her biri farklı bir bakış açısı sağlıyor. Karşılaştırma için 2021 ve pandemi öncesi 2019 rakamları da eklendi.
Dünyanın en işlek havalimanları: Uçuşlara göre
Bu ölçüme göre ilk 10, OAG verilerine göre aşağıdaki gibidir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ilk yedi havalimanının tümü ABD’de yer alıyor ve Atlanta, Denver ve Charlotte 2019’dan daha üst sıralarda yer alıyor.
Şu anda ilk 10’da yer alan JFK, Delhi ve İstanbul’a dikkat edin; önceden çok daha düşüktüler. Beijing Capital, Frankfurt ve London Heathrow’un yerini aldılar. ‘Yeni girenlerin’ eskisinden daha fazla uçuşu olduğundan değil: JFK’nin hizmetleri bu yıl 2019’a göre %2, Delhi’ninki %7 ve Amsterdam’ınki %19 azaldı.
Dünyanın en işlek havalimanları: Satılık koltuklara göre
Atlanta, tam olarak beklediğimiz gibi, koltuk kapasitesi açısından birinci sırada. Ancak bu kategori 2019’da çok değişti. Beijing Capital artık ilk 10’da değil (ikinciydi). Shanghai Pudong, Frankfurt veya Hong Kong da değil. Önümüzdeki yıllarda yavaş yavaş yeniden ortaya çıkacaklar.
Denver’a dikkat edin. Kapasitesi %4 arttığı için 2019’da 21. sıradayken bu ölçüte göre dünyanın dördüncü havalimanı oldu. Bazılarının büyük sıralama artışlarına rağmen, bu yıl koltuk sayısı artarak küresel 10’da yer alan tek havalimanı oldu.
Dünyanın en işlek havalimanları: ASM(Available Seat Miles) göre
ASM ya da ASK(Available Seat Kilometer) standart bir havacılık endüstrisi ölçümüdür. Bir ASM bir koltuğun bir mil uçmasıdır. Örneğin, 1.000 mil uçan 250 koltuklu bir uçak, 250.000 ASM’ye sahip olur. Bazı pazarlarda mevcut koltuk kilometresi olarak da bilinen bu metrik, uçaklardaki koltuk konfigürasyonlarındaki farklılıklar nedeniyle havayollarının ve istatistikçilerin ölçüm yapmasını sağlar.
Yüksek faaliyetlerine rağmen Atlanta, Dallas veya Denver’ın olmadığı ilk 10 listesinden de anlaşılacağı gibi uçak boyutu ve uçuş mesafesi sonuçları orantısız bir şekilde etkiliyor. Dubai liderliğinde büyük küresel havalimanları öne çıkıyor. İlk beşin nasıl pandemi öncesi düzenine döndüğüne, ancak kalan beş kişiden dördünün 2019’da ilk 10’da olmadığına dikkat edin.
İçerik:simpleflying.com