17 Şubatta yayınlanan Avrupa Havalimanları konseyinin raporuna göre ;
– 2 milyar yolcu ile rekor kırıldı
– Trafik gelişimi, 2016’daki ikinci yarı ve dördüncü çeyrekte önemli bir ivme kazandı
– EU uçuş noktları kendilerine dönen tatil pazarından faydalandı
– Avrupa’daki ilk 5 havalimanı sıralamasında değişiklik oldu
– Düşük Maliyetli havayollarındaki artış yolcu trafiğinin büyümesinde önemli paya sahip
– Kargo Navlunları 2010’dan beri en yüksek oranda arttı
– Avrupa hava trafiğindeki artış, Aralık ayında dünyanın en çok artan hava trafiğindeki artış oldu.
2016 yılında Avrupa havalimanları %5,1’lik güçlü bir büyüme gösterdiler.
AB üyesi havalimaları %6,7’lik bir artış gösterirken AB üyesi olmayan Avrupa havalimanları %0,9’luk düşüş gösterdi. Özelikle Türk Havalimanları terör ve politik sebeplerden ötürü %6,6 lık bir düşüş ile dikkatleri üzerine çekti. Terör eylemlerinden Belçika, Fransa ve Almanya’nın da etkilendiği gözlemlendi. Rus havalimalarındaki zayıf trafik devam etti. İzlanda, İsrail ve Ukrayna AB dışı havalimanlarından dinamik performans çizen ülkeler oldu.
Türkiye tatil pazarındaki ciddi düşüşün Avrupa marketinin performansına katkıda bulunduğu ve talebin Hırvatistan, Kıbrıs, Bulgaristan , Yunanistan , Portekiz, Romanya ve İspanya’ya kaydığı görüldü.
Macaristan , İrlanda , Litvanya , Lüxemburg ve Polonya gibi marketlerin çift haneli büyümeler elde etmesine yardımcı oldu.
ACI EUROPE Genel Müdürü Olivier Jankovec, “Avrupa havalimanları , geçen yıl 2 milyar yolcu sayısını kırdı , bu net bir rekor. Özellikle jeopolitik ve terörizm birçok havalimanı için talihsiz gelişmelere etkili bir rol oynamasına rağmen, yıllık bazda +% 5’in üzerinde artan yolcu hacmi ile devam eden büyüme ve genişleme hikayesi yazıldı.”
Avrupa havalimanlarına 2013’ten bu yana extra 300 milyon yolcu daha eklendi.
“Bu etkileyici performansın büyük kısmı, birbiriyle ilişkili üç faktöre indirgendi: 1. özel tüketimin neden olduğu ekonomik koşulların iyileştirilmesi ve işsizlik düşmesi, 2. düşük petrol fiyatları ve 3. havayolu kapasitesinin genişlemesi.”
Hava Kargo trafiği, Avrupa’daki havalimanları arasında +% 4 oranında büyümüştür. 2010’dan beri en iyi performansın kaydedilmesi ve Avrupa için ekonomik koşulların iyileştirilmesinin teyit edilmesi anlamına geliyor. Uçuş hareketleri önceki yıla oranla arttı. Artış havayolu kapasitesinin genişlemesini yansıtan +% 3,2 oranında oldu.
2015 – 2016
GROUP 1: Yılda 25 milyon yolcudan fazlasına hizmet veren havalimanları +2.6% arttı
Dublin (+11.5%), Barcelona (+11.2%), Amsterdam (+9.2%), Copenhagen (+9.1%) ve Madrid (+7.7%)
GROUP 2: Yılda 10- 25 milyon yolcuya hizmet veren havalimanları +6.7% arttı
Alicante (+16.8%), Malaga (+15.8%), Cologne (+15.2%), Warsaw WAW (+14.5%) ve Birmingham (+14.3%),
GROUP 3: Yılda 5- 10 milyon yolcuya hizmet veren havalimanları +10.3% arttı
Berlin SXF (+36.7%), Larnaca (+24.2%), Faro (+18.6%), Bucharest OTP (+18.3%) ve Porto (+16.0%)
GROUP 4: Yılda 5 milyon yolcudan azına hizmet veren havalimanları +5.8% arttı
Oradea (+487.7%), Iasi (+131.3%), Bucharest BBU (+121.8%), Ostend (+64.5%) ve Palanga & Kharkiv (+60.1%)