Hong Kong, 2010 yılından bu yana 13. kez dünyanın en işlek kargo havalimanı oldu
ABD’deki kargo havalimanları zorlanırken Hong Kong en yoğun havalimanı olmaya devam ediyor
Hong Kong Uluslararası Havalimanı (HKIA) geçen yıl dünyanın en işlek kargo havalimanı olma konumunu korurken, ABD’deki merkezler dünyanın en büyük 10 kargo merkezi arasında en büyük düşüşlerden bazılarını sergiledi.
Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından bugün açıklanan geçici rakamlar HKIA’nın geçen yıl kargo hacminde bir önceki yıla göre %3.3’lük bir artış kaydederek 4.3 milyon tona ulaştığını gösteriyor.
HKIA, 2010 yılından bu yana 13. kez dünyanın en işlek kargo havalimanı oldu.
Bununla birlikte, geçen yıl yolcu operasyonları Covid salgınının ardından hala toparlanma modunda olduğu için, havalimanının 4,8 milyon ton elleçlediği 2019 yılı seviyelerine göre bu rakamlar düşük kaldı.
Havalimanı, Covid salgınının ve buna bağlı olarak yolcu uçuşlarındaki düşüşün etkisiyle 2020’de zirvedeki yerini kaybetti.
Hong Kong Havalimanı Otoritesi (AAHK) Başkanı Jack So şunları söyledi: “Hava kargo hacminde bir kez daha en üst sıraya yerleşmekten gurur duyuyoruz. Bu başarı HKIA’nın dayanıklılığını, benzersiz verimliliğini ve dünya standartlarındaki kargo hizmetlerini ortaya koymaktadır.
“Hava kargo, Hong Kong’un lojistik sektörünün büyümesinde ve genel ekonomik kalkınmasında önemli bir itici güçtür. AAHK, HKIA’nın küresel bir kargo merkezi olarak rekabet gücünü daha da güçlendirmek için hava kargo sektörümüz ile birlikte yorulmadan çalışmaya devam edecektir.”
Havalimanının ileriye dönük olarak yaptığı açıklamada, üç pistli sistemin bu yılın sonlarına doğru hayata geçirilmesiyle birlikte 10 milyon tona kadar kargo taşıyabileceği belirtildi.
Bu arada, e-ticaret gibi yüksek değerli ve hızlı büyüyen segmentlere hizmet vermek için de yatırım yapıyor. Geçtiğimiz yıl HKIA, Alibaba Group’un lojistik kolu tarafından geliştirilen Cainiao Smart Gateway’in tamamlanmasına ve DHL’in Orta Asya Merkezi’nin kapasitesini %50 arttırmasına tanık oldu.
Bu arada UPS, HKIA’da yeni bir aktarma merkezi tesisi kurma planını açıkladı.
2023’te dünya genelindeki hava kargo hacminin yaklaşık %26’sını temsil eden ilk 10’daki havalimanları 2023’te bir önceki yıla göre %3,5 düşüşle 29,6 milyon tona geriledi.
Genel hava kargo piyasasının 2023 yılında yıllık bazda yaklaşık %3,1 oranında gerilediği tahmin edilmektedir.
ACI, “Bu düşüş devam eden jeopolitik gerginliklere ve küresel ticaret ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklara bağlanabilir” dedi.
Dikkat çeken bir diğer eğilim de ABD havalimanlarındaki talep düşüşü. Geçen yıl düşüş bildiren altı havalimanından dördü ABD merkezliydi: FedEx’in ana merkezi Memphis, Anchorage, UPS’in ana merkezi Louisville ve Los Angeles.
Hem FedEx hem de UPS geçen yıl azalan paket talebi nedeniyle uçuşlarını azaltırken, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ABD’li havayolu şirketlerinin geçen yıl tüm bölgeler arasında en büyük talep düşüşünü yaşadıklarını açıkladı.
Miami, geçen yıl ilk 10’da talep artışı kaydeden tek ABD havalimanı oldu.
İlk 10’da yer alan diğer havalimanları Taipei ve Incheon olurken, bu havalimanlarından ilki bir önceki yıla göre en büyük düşüşü kaydeden havalimanı oldu.
Şanghay PVG, Covid salgınının sonrasında kargo taşımacılığı işlem hacmi toparlanmaya devam ettiği için en büyük artış yüzdesini kaydetti.