Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

1945 MODEL SPITFIRE MK9 TAYYARESİNİN M.S.Ö. HAVA VE UZAY MÜZESİ ENVANTERİNE KATILIM TÖRENİ

68 / 100

1945 MODEL SPITFIRE MK9 TAYYARESİNİN M.S.Ö. HAVA VE UZAY MÜZESİ ENVANTERİNE KATILIM TÖRENİ

KONU: TÜRK HAVA KUVVETLERİ’NİN “KARE FORS AMBLEMİ” İLE DONATILMIŞ 1945 MODEL SPITFIRE MK9 TAYYARESİNİN M.S.Ö. HAVA VE UZAY MÜZESİ ENVANTERİNE KATILIM TÖRENİ

 

M.S.Ö. HAVA VE UZAY MÜZESİ- S.H.M.  / 20 TEMMUZ 2024

 

Saygıdeğer Basın Mensupları,

M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi, 20 Temmuz 2024 tarihinde, Türk Hava Kuvvetleri’nin “Kare Fors Amblemi” ile donatılmış 1945 Model Spitfire Mk9 tayyaresinin “Müze Envanterine Katılım Töreni” icra edilecektir.

 

Sivrihisar Havacılık Merkezi, Necati Artan Tesisleri’nde (Eskişehir) bulunan “M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi” tarafından organize edilen bu törene, başta Hava Kuvvetlerimizde görev yapmış ve yapan Komutanlarımız olmak üzere birçok saygıdeğer misafir davet edilmiştir.

“Ülkemizdeki İLK Uçan Müze” olan M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi envanterinde bulunan hava taşıtlarının neredeyse tamamı uçar vaziyette korunuyor. M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi tarafından ülkemize kazandırılan Spitfire Mk9 tayyaresi, Oruçoğlu Hangarı’nda düzenlenecek bir tören ile müze envanterine katılacak.

Tören Programı aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

– 15.45 – 16.45 Konukların teşrifi, müze ziyareti ve Oruçoğlu Hangarı’na geçiş

– 16.50 – 17.00 Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

– 17.00 – 17.40 Takdim ve konuşmalar

– 17.50 – 18.50 Spitfire Mk9 uçuşu, kokteyl ve hangar sohbetleri

TÜRKİYE’DE UÇAR VAZİYETTEKİ TEK “SPITFIRE” !

 

İngiliz Vickers Supermarine firması tarafından imal edilen Spitfire Mk9 tipi tek kişilik harp tayyareleri, “Avcı Uçağı” sıfatıyla Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1954 yılına kadar vatan savunmasında kullanılmıştır. Sonraki 70 yıllık süre içinde hiçbir Spitfire MK 9 tayyaresi Türkiye semalarında uçmamış ve müzelerimizde yer almamıştır.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nin çabalarıyla, 70 yılın ardından ilk defa bir Spitfire Mk9 tayyaresinin sesi, ülkemiz semalarında yeniden duyulmuş ve imal edildiği İngiltere’den uçarak M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi envanterine katılmak üzere Sivrihisar Havacılık Merkezi’ne iniş yapmıştır.

Uçar durumda sadece 30 adet kalan bu klasik tayyarenin, 2. Dünya Savaşı ve Havacılık Tarihi’nde çok büyük bir yeri olduğu, ilgili bütün otoriteler tarafından kabul edilmektedir.

NECATİ ARTAN HAKKINDA

 

Sivrihisar Havacılık Merkezi Tesisleri’ne, Türk Havacılık Tarihi’ne adını “Efsane Pilot” olarak yazdıran Necati Artan’ın ismi verilmiştir. Necati Artan, Türkiye’nin ilk jet pilotlarındandır. Artan, aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri’nin halk arasında ’Uçan Kuğular’ olarak bilinen ikinci akrobasi takımı Milli Akrotim’in kurucusudur. 31 Ekim 1965’te İstanbul/Dolmabahçe üzerinde yapılan akrobasi gösterisi uzun yıllar konuşulmuştur.

Necati Artan, 27 Aralık 1951’de Spitfire tayyaresi ile ilk uçuşunu Merzifon Hava Üssü’nde (4. Üs) 141. Filo’da yapmıştır.  Spitfire tayyaresinde ilk defa uçmak ve yere sağ salim inmek o günler için çok büyük bir pilotaj başarısıydı. Zira bu uçaklarda çift kumanda eğitimi bulunmuyordu. Başka bir uçakta temel uçuş eğitimi görmüş ancak Spitfire ile hiç uçmamış öğrencilere, hocalar yerde Spitfire’ı nasıl uçuracaklarını tarif ediyor sonra onları, neticesi hiç belli olmayan bu ilk uçuşa gönderiyorlardı…

1945 MODEL SPITFIRE MK9 TAYYARESİNİN M.S.Ö. HAVA VE UZAY MÜZESİ ENVANTERİNE KATILIM TÖRENİ 8 Eylül 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu